Жителі півдня та сходу України не довіряють журналістам

Жителі півдня та сходу України не довіряють журналістам

Дослідження
Укрінформ
Мешканці півдня та сходу України відзначають тотальну недовіру до журналістів, хоча відчувають потребу в інформації.

Про це у Херсоні під час презентації дослідження «Стійка Україна – крихка мозаїка? Суспільство, медіа, безпека і перспективи», проведеного Міжнародним центром оборони та безпеки (ICDS) за підтримки Міністерства закордонних справ Естонії, розповіла аналітик Ксенія Ілюк, передає кореспондент Укрінформу.

«Якщо ми кажемо про інформаційну безпеку, апелюючи до журналістів, то, на жаль, респонденти відзначають тотальну недовіру до журналістів», - зазначила аналітик.

Ілюк підкреслила, що це серйозна загроза, яку можуть використовувати проти України. Водночас, за її словами, запит на інформацію у респондентів є, зокрема, на локальну інформацію, і цей запит дуже великий.

Як зазначається у матеріалах дослідження, учасники фокус-груп відзначають, що журналісти не дотримуються кодексу журналістської етики, зокрема, висвітлюють події однобоко, нав’язують свої суб’єктивні думки. Серед місцевих ЗМІ та на популярних сайтах діє правило: швидкість подання інформації є важливішою, ніж її перевірка на достовірність. Тому їх контент, в основному, являє собою копіювання з інших сайтів або соціальних мереж. У регіональних ЗМІ південних і східних областей України майже відсутні журналістські розслідування, оскільки видання не можуть собі дозволити приділяти багато часу прискіпливій розробці теми. Також місцевій журналістиці притаманна велика кількість замовних матеріалів, які просувають певні бізнес-інтереси, здійснюють політичний тиск і вплив, зазначали учасники фокус-груп.

Читайте також: Користувачі Instagram ставлять політичні хештеги, щоб просувати власні профілі – експертка

У дослідженні «Стійка Україна – крихка мозаїка? Суспільство, медіа, безпека і перспективи» взяло участь 30 фокус-груп, 200 учасників, було проведено 36 глибинних інтерв’ю з експертами. Учасники дослідження відповіли на питання анкети про сприйняття загроз безпеці і різні фактори, що впливають на комунікаційні, когнітивні, інформаційні та цифрові складові національної стійкості України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-