Квасневський назвав найбільший здобуток України за останні сім років

Квасневський назвав найбільший здобуток України за останні сім років

Укрінформ
Найбільшим здобутком України за сім років, що минули після Революції гідності, стало потужне громадянське суспільство.

Таку думку висловив експрезидент Польщі Александр Квасневський в інтерв'ю журналу НВ, передає Укрінформ.

«Гадаю, найголовніше, чого ви досягли і що впливатиме позитивно на майбутнє України, — ви створили потужне громадянське суспільство», — відзначив політик.

На думку Квасневського, воно сильніше, ніж в інших пострадянських країнах, а його силу «можна навіть порівняти з польським громадянським суспільством».

Читайте також: Квасневський розповів про роботу Хантера Байдена у Burisma

«А наше — сильніше, наприклад, ніж у Чехії чи Угорщині, й це дуже важливо. Я бачу багатьох людей, які дуже активні, енергійні й думають правильно, прогресивно про все, що треба зробити в країні. Це одна з найголовніших ваших переваг», — підсумував колишній польський президент.

Другою перевагою він назвав великий потенціал України. «Не тільки стратегічний, як географічне положення, але також є багато можливостей, щоб розвивати економіку, виробляти різну продукцію. Ви вже зробили багато потрібних реформ, і це також важливо відзначити», — додав Квасневський.

Що ж до проблем України, то найголовнішим викликом для стратегічних цілей країни він назвав відсутність політичного консенсусу. Він провів аналогію з 1990-ми роками в Польщі, коли «ліві, праві — всі змінювалися, президенти також змінювалися».

Читайте також: Україна може стати прикладом успішного багатомовного суспільства — аналітик Wilson Center

«Але НАТО, Європейський Союз, демократія, розвиток країни — це було загальним пріоритетом усіх, і ніхто з цим не сперечався. […]. І я думаю, що без такої політичної тяглості дуже складно досягти таких цілей… Гадаю, було б дуже добре, щоб сьогоднішній президент організував на підтримку цих завдань більшість політичних груп, і не тільки в парламенті, а й поза ним, щоб люди були включені в цю справу і зберегли тяглість», — вважає Квасневський.

Ще однією проблемою він назвав питання професіоналізму урядів в Україні, а третьою і головною — загрозу з боку Росії. «Тому що, на жаль, я не думаю, що можна швидко знайти вихід із цього конфлікту. Такий конфлікт, гарячий чи заморожений, для Путіна не проблема, він буде використовувати його, щоб гальмувати ваш розвиток. Але Україна дуже змінилася. І я абсолютно впевнений, що прийде той день, коли питання її членства в Європейському Союзі постане дуже серйозно», — переконаний колишній польський президент.

Як відомо, Александр Квасневський обіймав посаду президента Польщі у 1995–2005 роках (переобраний у 2000 році).

9−11 вересня 2021 року він візьме участь в інтерактивних дискусіях YES Brainstorming «Після COVID = Перед катастрофою? Кроки до виживання». Гібридний формат передбачає, що головні доповідачі та обрана аудиторія будуть, як присутні на заході в Києві, так і підключатись онлайн. Для широкої аудиторії буде доступна пряма трансляція події. У дискусії візьмуть участь інтелектуали та лідери думок зі сфер політики й бізнесу, експерти та представники засобів масової інформації, громадського сектору.

10 вересня YES Brainstorming відкриється спеціальною панеллю за участі Президента України Володимира Зеленського.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-