Під час Голодомору знищили 10,5 мільйона українців, з них – чотири мільйони дітей

Під час Голодомору знищили 10,5 мільйона українців, з них – чотири мільйони дітей

Укрінформ
Тільки у 1932-1933 роках комуністичний режим заморив голодом 10,5 млн українців.

Такі дані навів президент Міжнародного конгресу криміналістів, академік Національної академії правових наук України Валерій Шепітько під час Міжнародного форуму «Масові штучні голоди: пам’ятаємо, вшановуємо», передає кореспондент Укрінформу.

«За результатами проведених комплексних судових експертиз було встановлено, що в 1932-1933 роках з метою ліквідації національно-визвольного руху, знищення української нації як такої та недопущення відновлення Української держави комуністичний тоталітарний режим вчинив особливо тяжкий злочин - геноцид українців і знищив 10 мільйонів 500 тисяч українців, з них 4 мільйони дітей», - сказав Шепітько.

Читайте також: Дослідження про Голодомор сприятимуть визнанню його геноцидом – Дробович

Він підкреслив, що Голодомор став фактично ціною, яку сплатив український народ за свою свободу, за прагнення людей до волі. Це була реакція тоталітарного комуністичного режиму на відновлення української державності, на український національний рух.

«У 1930 році в Україні відбулося понад 4 тисячі масових виступів, в яких, за оцінками окремих дослідників, взяли участь 1,2 млн осіб. При цьому штучний голод ставав зброєю масового біологічного знищення людей», - зазначив Шепітько.

Водночас він зауважив, що під дію Кримінального кодексу України підпадають злочини, вчинені проти української нації за межами України, і вони не мають строків давності відповідно до конвенцій ООН.

Читайте також: Епіфаній - про Голодомор і війну на сході України: Накази йдуть з того самого Кремля

«Тоталітарні країни зазвичай заперечують вчинення злочину геноциду, а країни-правонаступники в разі визнання цих злочинів значно занижують чисельність жертв. Не є винятком Російська Федерація як правонаступниця Радянського Союзу, яка не визнає вчинений комуністичним тоталітарним режимом геноцид української нації», - сказав науковець.

При цьому він закликав, вшановуючи пам’ять знищених українців у 1921–1923 рр., 1932-1933 рр., 1946–1947 рр., зробити все можливе, щоб запобігти повторенню подібних тяжких злочинів у майбутньому.

Читайте також: У Музеї Голодомору відкрили оновлену Залу пам’яті

Як повідомляв Укрінформ, у Києві 7 вересня проходить Міжнародний форум «Масові штучні голоди: пам’ятаємо, вшановуємо». Мета Форуму – вшанувати пам’ять українців, знищених у ХХ ст., актуалізувати обговорення в українському суспільстві та міжнародній спільноті теми Голодомору-геноциду 1932–1933 рр., масових штучних голодів 1921–1923 рр., 1946–1947 рр.; об'єднати суспільство задля поширення правди про злочини, вчинені комуністичним тоталітарним режимом.

Фото: Офіс Президента

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-