Денісова: Україна тримає лідерство в Європі за кількістю довічно ув'язнених

Денісова: Україна тримає лідерство в Європі за кількістю довічно ув'язнених

Укрінформ
За кількістю громадян, засуджених до довічного ув'язнених, Україна утримує лідерство серед країн Європи.

Про це у Телеграмі написала Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова, передає Укрінформ

За її словами, під час зустрічі із головою Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матільдою Богнер "обговорили гуманізацію національного законодавства стосовно осіб, які відбувають довічне покарання, адже на сьогодні Україна тримає лідерство серед країн Європи за кількістю довічників - 1536 осіб".

Серед них - громадянин С., який роками чекає на перегляд вироку Апеляційного суду АР Крим від 26 листопада 2004 року за нововиявленими обставинами. "Його кримінальна справа знаходиться у тимчасово окупованому Криму та через відсутність норми у міжнародних договорах про передачу справ РФ відмовляється надати їх Україні", - повідомила Денісова.

Читайте також: Малюська взяв на роботу до міністерства довічно ув’язнену

Вона констатувала, що зараз законодавство України не передбачає дієвого механізму звільнення довічників від подальшого відбування покарання та позбавляє так званого права на надію - перегляду рішення суду через певний проміжок часу.

"Поінформувала пані Богнер, що вирішити це питання допоможе ухвалення Верховною Радою України проєктів законів №4048 та №4049 у другому читанні та в цілому. Тоді українське законодавство відповідатиме практикам ЄСПЛ з дострокового звільнення осіб, які засуджені до довічного ув’язнення", - зазначила омбудсмен, висловивши сподівання, що законопроєкти будуть внесені до порядку денного найближчої сесії парламенту.

Також Денісова спільно з Богнер наголосила на важливості ухвалення Верховною Радою Закону "Про корінні народи України".

Читайте також: Денісова каже, що регулярно отримує погрози через свою діяльність омбудсмена

"Утім, документ потребує уточнення, зокрема в частині внесення до списку корінних народів гагаузів, які проживають в Україні та Молдові, й не мають власної країни. Важливо створити умови для реалізації прав усіма корінними народами, тому підтримую цю ініціативу", - зауважила Уповноважений ВР.

Як повідомляв Укрінформ, у Міністерстві юстиції заявили, що за користування платною послугою з надання поліпшених побутових умов у слідчих ізоляторах сплачено понад 5 млн грн. За ці кошти вже відремонтовані 65 безплатних камер в українських СІЗО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-