В Україні досі не створили реєстр зниклих безвісти - Офіс омбудсмена

В Україні досі не створили реєстр зниклих безвісти - Офіс омбудсмена

Укрінформ
У Донецькій та Луганській областях вважаються зниклими безвісти 258 осіб, з них 67 — військовослужбовці та резервісти.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Офісу омбудсмена у Фейсбуці у День зниклих безвісти, який відзначається щороку 30 серпня.

«За даними Управління Верховного комісара ООН з прав людини, задокументовано 43 випадки насильницького зникнення в Криму, з яких 11 осіб до цього часу залишаються зниклими безвісти. У Донецькій та Луганській областях вважаються зниклими безвісти 258 осіб, з них 67 військовослужбовців та резервістів», - поінформували у Офісі омбудсмена.

Уточнюється, що питання осіб, зниклих безвісти, є актуальним для України.

«Ця проблема надзвичайно загострилась внаслідок окупації РФ Кримського півострова та збройної агресії проти України. Національними та міжнародними правозахисними організаціями фіксуються факти порушень прав людини, викрадення російськими спецслужбами людей, насильницьке зникнення українських активістів», - зазначається у повідомленні.

Окремо у Офісі омбудсмена нагадали, що 17 червня 2015 року Україна приєдналася до Міжнародної конвенції про захист усіх осіб від насильницьких зникнень.

Зокрема, із метою створення правових механізмів розшуку зниклих безвісти осіб 12 липня 2018 року Верховна Рада України ухвалила Закон «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти», і на підставі цього Закону до Кримінального кодексу України було додано статтю 146-1, якою визначено відповідальність за насильницьке зникнення.

Як зазначила Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова під час дискусії щодо ролі держави у запобіганні викраденню людей,  органи влади не виконують норми цього закону. 

“Шукати потрібно на державному рівні. Є, серед іншого, Закон “Про правовий статус осіб, зниклих безвісти”. Але я, як Уповноважений Верховної Ради України, яка здійснює парламентський контроль за додержанням прав і свобод наших громадян, констатую, що органи влади цей закон не виконують. Шанування, згадування — це не про них, про них — це пошук (зниклих без вісти осіб — ред.) і підтримка родин, які наразі не можуть дізнатися, де їх рідна людина”, - уточнила Денісова.

Окремо вона зазначила, що Комісія з питань осіб, зниклих безвісти, кілька разів збиралася за час своєї роботи, і наразі, за її словами, вона не працює.

Також вона наголосила, що реєстру осіб, зниклих безвісти, в Україні немає.

За інформацією українського омбудсмана, Міжнародна комісія з питань зниклих безвісти готова повністю передати їхній реєстр зниклих без вісти, який вони ведуть, в Україну, навчити людей, як це робити (вести відповідний реєстр — ред.), а також - надати кошти на створення цього реєстру у нашій країні, і також — надати кошти на підтримку розвитку Комісії з питань осіб, зниклих безвісти, яку створили раніше в Україні.

Читайте також: Денісова каже, що регулярно отримує погрози через свою діяльність омбудсмена

Як повідомлялося, щороку 30 серпня у світі відзначається Міжнародний день жертв насильницького зникнення або День зниклих безвісти. Цей день був встановлений згідно із резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 21 грудня 2010 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-