В Україні створили документальний проєкт «Десять Днів Незалежності»

В Україні створили документальний проєкт «Десять Днів Незалежності»

Відео
Укрінформ
Центр досліджень визвольного руху за підтримки Українського культурного фонду створив документальний відеопроєкт "Десять Днів Незалежності".

Про це на своїй сторінці у Фейсбуці повідомив народний депутат України, один зі співавторів проєкту Володимир В’ятрович, передає Укрінформ.

Він зазначив, що "для колись поневоленого народу День Незалежності країни - як день народження. Тому це головне державне свято, тому воно одне. Для більшості українців саме таким є 24 серпня. Хоча насправді - це не перший і не єдиний в нашій історії день, який може претендувати на цю почесну назву. Про такі дні, за якими - ціла епоха боротьби за свободу, наш проєкт "Десять Днів Незалежності".

За словами В’ятровича, "важливо зрозуміти, що незалежність - це не одномоментний акт, який став легітимним після набрання потрібної кількості голосів у парламенті 24 серпня 1991 року, чи навіть після його переконливої підтримки українцями на референдумі того ж року. Це процес, який почався задовго до 1991-го, який саме своєю тривалістю демонструє його потужність, незворотність, показує незламність українців у боротьбі і пояснює чому розвалився Совєтський союз. Це процес, який не завершився тоді в 1991-му".

Читайте також: МЗС опублікувало добірку вітань діаспори з Днем Незалежності

"Бо без утвердження базових громадянських свобод (вибору, слова, зборів) справжня незалежність є неможливою. Історія сусідньої з нами Білорусі - найкраще цьому підтвердження. Тому у ряд днів, безпосередньо пов’язаних із спробами творення держави (22 січня і 1 листопада 1918 року, 22 січня наступного 1919-го, 15 березня 1939-го, 30 червня 1941-го, 16 липня 1990-го, 24 серпня і 1 грудня 1991-го), ми впевнено вписали дні, пов’язані із відстоюваннями демократії в країні, - дати початку Помаранчевого та Євромайдану", - уточнив він.

Читайте також: Українські зірки вітають із Днем Незалежності

В’ятрович наголосив, що кожен з десяти днів, про які йдеться у фільмі, - надзвичайно важливий, кожен з них - "крок, без якого ми, напевно, не відзначали б нині 30-літній ювілей Незалежності, або відзначали б його у геть іншій країні". За його словами, кожному з цих днів присвячено окрему серію - 15-20 хвилин розповіді з хроніками, світлинами, документами, свідченнями очевидців та оцінками сучасних експертів.

Читайте також: Зеленський - про великий Державний Герб: Україна заслуговує на ще один символ

Над проєктом працювали: сценаристи Андрій Сайчук та Леся Вакулюк, режисер Яків Любчич, продюсер Михайло Смуток, консультанти-історики Володимир Бірчак та Олеся Ісаюк, оператор Олександр Попенко, редактор архіву Микола Попелуха, дизайнер Костянтин Пузанкін, звукорежисер та композитор Олександр Климань, режисер архіву Ігор Малахов та інші.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-