Президент вніс зміни до Положення про порядок здійснення помилування

Президент вніс зміни до Положення про порядок здійснення помилування

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський вніс зміни до Положення про порядок здійснення помилування.

Як передає Укрінформ, відповідний указ №373/2021 від 20 серпня опублікований на сайті глави держави.

Зазначається, що вносяться зміни до Положення про порядок здійснення помилування, затвердженого Указом Президента України від 21 квітня 2015 року № 223 (зі змінами, внесеними Указами від 14 травня 2016 року № 211 та від 21 серпня 2019 року № 615).

Зокрема, до переліку посадовців, які можуть у виняткових випадках за наявності надзвичайних обставин подати клопотання про помилування додано: радника - уповноваженого Президента України з прав дитини та дитячої реабілітації та радника - уповноваженого Президента України з питань безбар'єрності.

Читайте також: Зеленський затвердив Стратегію розвитку оборонно-промислового комплексу

Також відповідно до змін «особи, засуджені за вчинення корупційних кримінальних правопорушень, кримінальних правопорушень, пов'язаних з корупцією, порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керували транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або перебували під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, можуть бути звільнені від відбування покарання в порядку помилування після фактичного відбуття ними строків, встановлених частиною третьою статті 81 Кримінального Кодексу України». Тобто не менше трьох чвертей строку покарання, призначеного судом.

У попередній редакції Положення про помилування така норма діяла щодо осіб, засуджених за вчинення корупційних злочинів.

Читайте також: Зеленський увів у дію низку рішень РНБО

До Положення про помилування також додається така норма: «Голова або інший член Комісії при Президентові України у питаннях помилування, уповноважений Верховної Ради України з прав людини, радник – уповноважений Президента України з прав дитини та дитячої реабілітації, радник - уповноважений Президента України з питань безбар'єрності подають клопотання про помилування безпосередньо до Офісу Президента України. До такого клопотання долучаються будь-які документи, які мають значення для застосування помилування».

Також відповідно до внесених Президентом змін, засідання Комісії при Президентові України у питаннях помилування за наявності технічних засобів може бути проведено дистанційно в режимі відеоконференції.

Читайте також: Під час Кримської платформи Зеленський підпише низку законів

Цей Указ набирає чинності з дня його опублікування.

Як повідомляв Укрінформ, Комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності рекомендує парламенту ухвалити в першому читанні законопроєкт про амністію з нагоди 30-ї річниці Незалежності України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-