В Україні відзначають День Державного Прапора

В Україні відзначають День Державного Прапора

Укрінформ
У понеділок, 23 серпня, в Україні відзначають День Державного Прапора.

Свято встановлено «на вшанування багатовікової історії українського державотворення, державної символіки незалежної України та з метою виховання поваги громадян до державних символів України» згідно з Указом Президента від 23 серпня 2004 року, передає Укрінформ.

У 2009 році було внесено зміни до цього указу, й засновано щорічну офіційну церемонію підняття прапора 23 серпня по всій Україні.

Серед прапорів Київської Русі переважав червоний колір – найбільш зручний для сигналізації під час бою. Однак національний (державний) прапор у його сучасному розумінні, можна вважати, з’явився під час існування козацької держави. Найвідоміший із гетьманських прапорів пов’язують з ім’ям Богдана Хмельницького (він був білого кольору). Поєднання синього і жовтого кольорів на національному прапорі можна спостерігати з середини ХІХ ст.

У час «весни народів» 1848 року Головна руська рада проголосила загальноукраїнським гербом старовинний герб князів Романовичів. Львівські землі та Руське воєводство зображали золотого лева, що спирається на скелю, на блакитному тлі. У цей же час згідно з геральдичними звичаями усталилися поєднання жовтої та синьої смуг на прямокутному полотнищі.

Читайте також: План заходів до Дня Державного Прапора та 30-ї річниці Незалежності

Утвердження ж синьо-жовтого прапора як державного відбулося із проголошенням Української Народної Республіки (УНР). Потім в історії України був період червоного «серпасто-молоткастого», а за синьо-жовтий саджали до в’язниць.

У новітні часи національний синьо-жовтий прапор уперше офіційно замайорів на ратуші міста Стрий 14 березня 1990 року. У Києві прапор було піднято над міською мерією пізніше – 24 липня 1990 року.

23 серпня 1991 року група народних депутатів внесла синьо-жовтий український прапор у сесійну залу Верховної Ради, а вже 4 вересня його урочисто підняли над будівлею парламенту.

У Києві 23 серпня цього року ветерани АТО та ООС піднімуть на флагшток найбільший стяг. А 24 серпня на параді у День Незалежності військові нестимуть 30-метровий державний прапор.

Раніше до Дня прапора та 30-річчя Незалежності України на флагштоку найбільшого Державного Прапора встановили новий тризуб.

Командувач Об’єднаних сил генерал-лейтенант Олександр Павлюк привітав українців із Днем Державного Прапора України. 

“Цього дня ми, учасники операції Об’єднаних сил, разом з усією Україною відзначаємо День Державного прапора. Свято всіх поколінь українців”, - зазначив командувач Об’єднаних сил.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль привітав громадян України з Днем Державного Прапора. Про це він написав у Телеграмі.

“Вітаю всіх українців із Днем Державного Прапора. Нехай синьо-жовті кольори завжди будуть символом успіху”, - зазначив Шмигаль.

Читайте також: У МЗС показали, як відзначили День Прапора України у різних куточках світу

Митрополит Київський і всієї України Епіфаній привітав українців з Днем Державного Прапора у Фейсбуці.

“Символічно, що з десятків кольорів, які могли б стати нашою національною візитівкою, ми обрали своїми саме ці два: синій – колір небесної чистоти – та золотий – сяйво слави Божої, неначе прохаючи Всевишнього про Його Небесне заступництво”, - зазначив Епіфаній.

Він нагадав, що вже у вівторок українці відзначатимуть урочисту дату – 30-річчя відновлення української Незалежності, а в понеділок увага прикута до одного з найбільших її символів – Державного Прапора, “синьо-жовтого полотнища, яке вже багато віків супроводжує українців у державницькій боротьбі”.

За його словами, князі, козаки та провідники Української Революції однаково шанували цей двоколірний стяг, і донині він супроводжує українців у найурочистіші моменти: з ним українці святкують свої найбільші державні свята, вболівають за наших спортсменів на Олімпіаді, а українські воїни на фронті бережуть та захищають його, подібно до святині.

“З Божою підтримкою у 1991 році Українська держава відродилася через роки окупації, здобула незалежність, і над будинком парламенту замайорів наш синьо-жовтий стяг. Молімо Господа, аби Його благословення й надалі не покидало нашу державу, а ми мали змогу розбудовувати вільну Україну під рідними для нас кольорами Державного прапора. Слава Богу за все”, - йдеться у дописі.

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков наголосив, що синьо-жовтий стяг є символом мужності багатьох поколінь українців, прапором свободи, честі та гідності. 

“Для всіх нас синьо-жовтий стяг - це не просто прапор. Це - символ мужності багатьох поколінь українців, які боролися за незалежність своєї держави, це - приклад героїзму наших захисників, це - данина пам'яті та поваги людям, які працювали задля розвитку нашої країни”, - заявив Разумков у привітанні до Дня Державного Прапора, оприлюдненому на сайті парламенту.

Він зазначив, що в Україні проживає чимало національностей та етнічних груп. "Так, багато в чому ми різні, багато в чому надзвичайно схожі, проте ми завжди об'єднані одним стягом - прапором свободи, честі та гідності”, - зауважив Голова ВР.

Спікер також підкреслив, що в тих населених пунктах, де майорить синьо-жовтий прапор, панує мир.

"Сьогодні в українських містах та селищах, де майорить синьо-жовтий стяг, люди живуть вільно, а головне - мирно. Упевнений, з часом наш прапор гордо повернеться на всю територію Донбасу та Криму!" - наголосив він.

Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак написав у Фейсбуці, що прапор України є підписом кожного українця під власними досягненнями та символом щоденної мотивації діяти і перемагати.

За словами Єрмака, "Український прапор завжди буде там, де є українці.

27 липня 1976 року під час півфіналу з футболу між збірними НДР і СРСР, у складі якої переважали гравці з київського "Динамо", понад 150 українців вивісили великий прапор України. У другому таймі 20-річний Данило Мигаль із Тандер-Бей, Онтаріо, вибіг на поле у вишиванці та із синьо-жовтим прапором, вигукуючи слова "Свобода Україні!", і танцюючи гопака.

Прапор нас єднає. Він — на найбільших літаках у світі, на спортивному п’єдесталі пошани, на одязі нашої креативної молоді, в руках дітей на матчах збірної України".

Як наголосив керівник ОП, "прапор України — це підпис кожного українця під власними досягненнями. Це — символ щоденної мотивації діяти та перемагати".

"На прапорі, - зауважив Єрмак, - колір синього неба. Недарма наш стяг побував і в космосі. Український космонавт Леонід Каденюк розгортав його на висоті 279 км над Землею.

Синьо-жовтий прапор підіймали над будівлями Донецького аеропорту впродовж всієї його оборони. Його збивали вогнем, але наші захисники неодмінно поновлювали символ української держави. Цей прапор майорить над звільненими від окупантів населеними пунктами. Це знак "Тут – Україна! Це наша земля, ми перемогли!".

Керівник Офісу Президента привітав усіх з Днем Державного Прапора України. "Хай цей символ свободи й звитяги гордовито майорить там, де ми є!", - наголосив Єрмак.

Командувач Об’єднаних сил Збройних сил України генерал-лейтенант Сергій Наєв привітав українців з Днем Державного Прапора та наголосив, що прапор є символом незламності українського народу.

“Сьогодні, напередодні Дня Незалежності України, ми відзначаємо пам’ятну дату – вшановуємо символ, який споконвіку єднав усіх українців”, - зауважив повідомляє у Фейсбуці командування Об'єднаних сил ЗСУ.

За його словами, для кожної країни прапор – це уособлення її суверенітету, могутності та незалежності. "Синьо-жовтий стяг – наш історичний дух, наша совість і незламність", - заявив Наєв.

“Зараз, під час російсько-української війни, український прапор, пробитий наскрізь осколками й кулями на передових позиціях, високо піднятий над звільненими населеними пунктами Донеччини та Луганщини, є символом честі, мужності та незламності українського народу”, - підкреслив Наєв.

Як заявив Наєв, "за невеликий період становлення України, державний прапор став відомий у всьому світі. Від кожного з нас залежить, щоб це визнання зміцнювалося".

Прапор України є не просто символом нашої держави — він також є уособленням свобооди і єдності української нації. Про це у Телеграмі поінформував міністр культури і інформаційної політики Олександр Ткаченко.

“Український прапор – не просто символ нашої держави. Це уособлення свободи та єдності нації, що ніс цей зміст задовго до відновлення Незалежності”, - уточнив Ткаченко.

За його словами, прапор України у різних формах пройшов шлях із заснування України до сучасності, стаючи вагомим, впізнаваним для громадян України, який ніби випромінював енергію та сили, надаючи надію на краще.

“Тепер він (український прапор — ред.) - ознака нашої єдності та гордості за країну. З Днем державного прапора, українці. Пишаймося, бо під нашим синьо-жовтим стягом здобудеться ще не одна перемога”, - поінформував очільник МКІП.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-