Дев'ять евакуйованих афганців попросили про статус біженця в Україні

Дев'ять евакуйованих афганців попросили про статус біженця в Україні

Укрінформ
Дев'ять громадян Афганістану, з тих кого евакуювали, попросили надати їм статус біженця.

Про це повідомив Укрінформу речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко.

"Сьогодні вночі рейсом із Кабула у столичний аеропорт прибув літак, на борту якого знаходилося 79 громадян. Серед них - громадяни України, Республіки Білорусь, Таджикистану, Хорватії, Нідерландів, і більшу частину становили громадяни Афганістану. Це ті громадяни, які потребували евакуації та у співпраці з МЗС України потрапили на борт літака", - сказав речник.

Читайте також: Таліби ще з початку 2020 року таємно домовлялися з афганськими військовими – WP

Він уточнив, всіх українців безперешкодно пропустили в країну.

За словами Демченка, незначна частина громадян Афганістану мала посвідки на проживання в Україні, 9 із прибулих подали заяву про надання їм статусу біженця. Частина вилетіла до різних країн, зокрема Туреччини, Франції.

Наразі ДМС України вживає всебічних заходів щодо врегулювання правого статусу цих осіб у нашій країні, але вони спочатку мають пройти обов’язкову обсервацію та усі необхідні обстеження, оскільки прибули із країни з високим ризиком зараження на Covid-19.

“Надалі, після проведення обсервації, для визначення правового статусу евакуйованих осіб у нашій державі, з ними працюватимуть представники Державної міграційної служби, а також правозахисники та представники міжнародних організацій”, - зазначається у повідомленні.

Читайте також: Дві українські дипмісії моніторять ситуацію в Афганістані – Кулеба

Як повідомлялося, в Афганістані перебувають близько 50 українців, дипломати уточнюють, хто з них хоче евакуюватися, і паралельно відпрацьовують безпечні шляхи евакуації.

Рада Безпеки ООН 16 серпня збереться на позачергове засідання у зв'язку із ситуацією в Афганістані.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-