Переважна більшість українців не згодна з тезою Путіна про «один народ»

Переважна більшість українців не згодна з тезою Путіна про «один народ»

Опитування
Укрінформ
Сімдесят відсотків українців не погоджуються з тезою президента РФ Володимира Путіна «про історичну єдність росіян та українців».

Як свідчать результати дослідження, проведеного соціологічною службою Центру Разумкова з 29 липня по 4 серпня 2021 року, згодні з даною тезою 12,5% громадян України, 17% не визначилися, передає Укрінформ.  

Як зазначається, з тим, що не було жодної основи для того, щоб український народ існував окремо від російського, не згодні 52% опитаних на сході країни (згодні лише 22% жителів цього регіону), на півдні – відповідно 59% і 19%, у центральному регіоні – відповідно 74% і 12%, у західному регіоні – відповідно 90% і 0,4%.

Читайте також: 75% українців переконані, що спадкоємицею Київської Русі є Україна

Частка тих, хто згоден з тезою про «один народ», дещо вища серед представників найстаршої (60 і більше років) вікової групи (серед них згодні 16%, тоді як серед тих, кому менше 40 років –10%), але незгода з нею істотно переважає у всіх вікових групах (від 66% у найстаршій групі до 75% серед тих, кому від 30 до 39 років).

Також частка тих, хто згоден з нею, вища серед етнічних росіян-громадян України порівняно з етнічними українцями (згодні відповідно 30% і 11%), однак і серед етнічних росіян переважає незгода з нею (не згодні серед них 49%, серед етнічних українців – 72,5%).

Серед україномовних респондентів (тих, що спілкуються вдома українською мовою) поділяють позицію Путіна з цього питання 7%, серед російськомовних – 21%, і в обох зазначених групах більшість (відповідно 81% і 55%) її не поділяють.

Позицію Путіна не поділяють 92% виборців партії «Європейська солідарність» (при 3% згодних з нею), серед представників електорату ВО «Батьківщина» – відповідно 82% і 8,5%, серед представників електорату партії «Слуга народу» – відповідно 79,5% і 6%. Виняток становить лише електорат партії «Опозиційна платформа – За життя» – серед них частка тих, хто з нею не згоден, на статистично значущому рівні не відрізняється від частки тих, хто згоден (відповідно 40% і 33%).

У статті «Про історичну єдність росіян та українців» Путін також написав, що територія сучасної України значною мірою створювалася за рахунок територій історичної Росії, внаслідок чого Росія фактично була пограбована. З цим не згодні 76% громадян України, не згодні 7% (17% не визначилися).

Незгоду висловлюють більшість жителів усіх регіонів України: на сході - 59% опитаних (згодні 11%), на півдні –65% (12%), у центральному регіоні – 81% (7%), у західному регіоні – 91% (0,4%).

Читайте також: Народи – різні, правда – одна, або Чому треба вчити історію

Серед етнічних росіян-громадян України згодні з цим твердженням 21%, не згодні – 56%, серед етнічних українців – відповідно 6% і 78%. Серед україномовних респондентів поділяють позицію Путіна з цього питання 4%, серед російськомовних – 12%, і в обох зазначених групах більшість (відповідно 84% і 63%) її не поділяють.

Дослідження проведене соціологічною службою Центру Разумкова методом інтерв’ю «обличчям до обличчя» за місцем проживання респондентів. Було опитано 2019 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей за вибіркою, що репрезентує доросле населення за основними соціально-демографічними показниками. Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

Читайте також: Стаття Путіна: «чергово пограбована Росія» та смертельна загроза для України

Як повідомлялося, 12 липня Путін опублікував статтю «Про історичну єдність росіян та українців». Стаття починається з твердження Путіна, що «росіяни і українці - один народ». При цьому автор заявляє, що як «велику загальну біду, як трагедію» сприймає «стіну, що виникла в останні роки між Росією та Україною». Провину за це він покладає на «власні помилки, допущені в різні періоди», а також на «цілеспрямовану роботу» деяких сил.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-