Венедіктова закликала силовиків виявляти складні корупційні схеми

Венедіктова закликала силовиків виявляти складні корупційні схеми

Укрінформ
Генеральний прокурор Ірина Венедіктова закликала правоохоронців зосередитися на викритті не лише одиничних випадків хабарництва, а і на виявленні складних корупційних схем, які завдають масштабних збитків упродовж тривалого часу.

Про це вона заявила під час координаційної наради керівників правоохоронних органів щодо протидії корупції у Офісі генерального прокурора, інформує пресслужба ОГП, передає Укрінформ.

«Генпрокурор закликала правоохоронців зосередитися на викритті не лише одиничних випадків хабарництва, які часто є лише верхівкою айсберга, а виявленні складних корупційних схем, що завдають масштабних збитків протягом тривалого часу. Зокрема, на схемах розкрадання в бюджетній та соціальній сфері, медичних закупівлях та стратегічній для держави оборонній галузі», - заявила генеральний прокурор.

Вона зазначила, серед іншого, що поряд з війною та проблемами із екологією, корупція є одним із найбільш небезпечних ворогів, який унеможливлює потужний розвиток нашої держави.

Венедіктова окремо наголосила, що потребує суттєвого покращення стан відшкодування збитків у завершених кримінальних провадженнях про корупційні правопорушення.

Водночас, як зазначається, ефективним засобом повернення незаконно набутих активів поза межами кримінального провадження є застосування механізму цивільної конфіскації, який має спрямовуватися на посилення протидії корупційним проявам.

Але, як уточнюється, хоча такий інститут був запроваджений в Україні ще понад півтора року тому, його реалізація наразі фактично відсутня.

Читайте також: У СБУ та Нацполіції створять «департаменти війни»

Генеральний прокурор заявила, що не сприяє ефективному попередженню корупційних проявів низький рівень судової репресії. Зокрема, торік за корупційні кримінальні правопорушення до реального покарання у виді позбавлення волі засуджено лише 46 осіб з понад тисячі, а цьогоріч – тільки 13 з більш ніж трьох сотень.

Окрім цього, Венедіктова наголосила на тому, що недостатня увага приділяється превентивним заходам у боротьбі з корупцією.

«Превенцію щодо вчинення корупційних правопорушень необхідно починати з дитинства. Прокурорам і правоохоронцям треба йти у школи, університети і розповідати суть нашої роботи. Наразі завдання правоохоронної системи – подолання подвійних стандартів та утвердження принципу нульової толерантності до корупції», – зазначила генпрокурор.

Венедіктова також поінформувала, що боротьба із корупцією – завдання не лише антикорупційних органів, а і всієї правоохоронної системи.

Читайте також: Венедіктова тримає на контролі розслідування загибелі білоруса Шишова

Як повідомлялося, під головуванням генпрокурора Ірини Венедіктової у Офісі генерального прокурора пройшла координаційна нарада керівників правоохоронних органів щодо протидії корупції.

Фото: пресслужба ОГП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-