Венедіктова прогнозує апеляцію у справі Чауса

Венедіктова прогнозує апеляцію у справі Чауса

Укрінформ
Генеральний прокурор Ірина Венедіктова прогнозує, що захисники колишнього судді Миколи Чауса оскаржуватимуть рішення суду про цілодобовий домашній арешт, так само не виключає, що прокуратура подасть апеляцію зі свого боку.

Про це вона сказала журналістам після координаційної наради керівників правоохоронних органів щодо стану протидії кримінальним корупційним та пов'язаним з корупцією правопорушенням, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Апеляцію будуть подавати прокурори САП. Вони у нас незалежні, але у мене таке відчуття, що будуть апеляції і від прокурорів САП, і так само адвокати Чауса заявили про апеляцію. Я думаю, що скоріш за все апеляція від когось буде", - зазначила Венедіктова.

За її словами, справа Чауса є прикладом координації та співпраці різних правоохоронних органів. “Мені здається, що правоохоронна система якраз показала, що може співпрацювати. У нас стосовно цієї особи є два статуси — потерпілий та підозрюваний. Вони абсолютно не взаємовиключені, тут немає пріоритезації певної справи”, - додала генпрокурор.

Читайте також: Директор НАБУ: Справа Чауса стала політичною, складно буде довіряти його показанням

Як повідомляв Укрінформ, у серпні 2016 року детективи НАБУ викрили суддю Чауса в отриманні хабаря в розмірі 150 тисяч доларів.

У вересні того ж року Верховна Рада підтримала подання Генеральної прокуратури про надання згоди на затримання та арешт судді. Однак Чаус втік з України та переховувався у Молдові. Третього квітня цього року адвокат Чауса Юліан Балан заявив, що група невідомих озброєних чоловіків викрала Чауса в центрі Кишинева.

30 липня низка українських ЗМІ поінформували про виявлення Чауса у селі на Вінниччині - нібито житель села Мазурівка сказав поліції, що Чаус перебуває в цьому населеному пункті. Після цього поліція затримала екссуддю, але його пізніше нібито “перехопили” співробітники СБУ і вивезли в невідомому напрямку.

Читайте також: Підслідність у справі Чауса має визначати прокуратура, а не ОП – Никифоров

Згодом в СБУ заявили, що «не викрадали» Чауса, а діяли в межах закону та своїх повноважень, оскільки розслідують викрадення екссудді та незаконне переправлення його через державний кордон.

Зі свого боку НАБУ наполягає на передачі їм Чауса, обвинувачуваного у корупції.

1 серпня адвокат Чауса Ростислав Кравець повідомив, що знайшов свого підзахисного і що наразі той перебуває під захистом СБУ та отримує медичну допомогу. Він заявив, що його підзахисний Чаус має наразі два статуси – підозрюваного у справі, яку розслідує НАБУ щодо ймовірного хабаря, і потерпілого у справі щодо викрадення, яку розслідує СБУ.

3 серпня Національне антикорупційне бюро України закликало СБУ доставити екссуддю Миколу Чауса до Вищого антикорупційного суду 4 серпня для розгляду питання з обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Також 3 серпня у НАБУ поінформували, що детективи НАБУ затримали колишнього суддю Чауса у столичній лікарні «Феофанія».

Читайте також: Директор НАБУ: Про те, що Чаус у Феофанії ми дізналися із листа СБУ

Раніше у Вищому антикорсуді повідомили, що 1 серпня до суду від НАБУ надійшло клопотання про обрання запобіжного заходу екссудді Дніпровського райсуду Києва. Того ж дня ВАКС розпочав розгляд клопотання, проте у зв’язку із відсутністю підозрюваного судове засідання було відкладено на 4 серпня 2021 року о 14:00.

Вищий антикорупційний суд відправив колишнього суддю Дніпровського райсуду Києва Миколу Чауса під цілодобовий домашній арешт.

Фото: ОГП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-