Підслідність у справі Чауса має визначати прокуратура, а не ОП – Никифоров

Підслідність у справі Чауса має визначати прокуратура, а не ОП – Никифоров

Відео
Укрінформ
Офіс Президента не визначає, хто з правоохоронних органів має займатись справою екссудді Миколи Чауса. Її підслідність має визначити прокуратура.

Як передає Укрінформ, про це під час брифінгу повідомив речник глави держави Сергій Никифоров, відповідаючи на питання, чи стежать в ОП за перебігом справи Чауса та хто має її розслідувати.

«Точно не Офіс Президента має визначати, хто має розслідувати справу Чауса. Просто тут треба розділяти. Є події 2016 року і далі, і є останні оновлення. Тобто, за подіями 2016, здається, НАБУ, але за подіями останніми - викрадення, перевезення через кордон, - можливо, СБУ. Але ще раз наголошую на тому, що це не Офіс Президента має визначати. У нас є орган, який визначає підслідність кримінального провадження – це прокуратура, в цьому випадку, мабуть, Генеральна прокуратура (Офіс генпрокурора - ред.). Ось нехай вона скаже своє слово», - зазначив Никифоров.

Читайте також: НАБУ закликає СБУ «не приховувати» Чауса і доставити в суд

Як повідомляв Укрінформ, у серпні 2016 року детективи НАБУ викрили суддю Чауса в отриманні хабара в розмірі 150 тис. доларів. У вересні того ж року Верховна Рада підтримала подання Генеральної прокуратури про надання згоди на затримання та арешт судді. Однак Чаус втік з України і переховувався у Молдові.

Третього квітня цього року адвокат Чауса Юліан Балан заявив, що група невідомих озброєних чоловіків викрала Чауса в центрі Кишинева.

Читайте також: Зеленський не зустрічався з Чаусом - прессекретар Президента

30 липня низка українських ЗМІ поінформували про виявлення Чауса у селі на Вінниччині - нібито житель села Мазурівка сказав поліції, що Чаус перебуває в цьому населеному пункті. Після цього поліція затримала екссуддю, але його пізніше нібито “перехопили” співробітники СБУ і вивезли в невідомому напрямку.

Згодом в СБУ заявили, що «не викрадали» Чауса, а діяли в межах закону та своїх повноважень, оскільки розслідують викрадення екссудді та незаконне переправлення його через державний кордон.

У свою чергу НАБУ наполягає на передачі їм Чауса, обвинувачуваного у корупції.

Читайте також: ВАКС обиратиме запобіжний захід Чаусу 4 серпня

1 серпня адвокат Чауса Ростислав Кравець повідомив, що знайшов свого підзахисного і що наразі той перебуває під захистом СБУ та отримує медичну допомогу. Він заявив, що його підзахисний Чаус має наразі два статуси – підозрюваного у справі, яку розслідує НАБУ щодо ймовірного хабара, і потерпілого у справі щодо викрадення, яку розслідує СБУ.

3 серпня Національне антикорупційне бюро України закликало СБУ доставити екссуддю Миколу Чауса до Вищого антикорупційного суду 4 серпня для розгляду питання з обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-