Нацполіція повідомила цьогоріч 228 підозр торгівцям людьми

Нацполіція повідомила цьогоріч 228 підозр торгівцям людьми

Укрінформ
Національна поліція за 6 місяців нинішнього року виявила 130 фактів торгівлі людьми, причому тільки 20-25 % - завдяки зверненням громадян.

Про це повідомив на брифінгу з нагоди Всесвітнього дня протидії торгівлі людьми, який відзначається 30 липня, заступник начальника управління - начальник відділу Департаменту міграційної поліції Національної поліції Олег Рикун, передає кореспондент Укрінформу.

“Торгівля людьми - це латентний злочин. Для поліцейських дуже важко розкривати латентні злочини, тому що ти сам його шукаєш. Що стосується крадіжок, грабежів, люди приходять і заявляють про ці злочини, а щодо торгівлі людьми — таких звернень менше. Якщо взяти 6 місяців цього року, то органами Національної поліції було виявлено 130 фактів торгівлі людьми, серед цих 130 фактів звернень громадян було відсотків 20-25. Решта злочинів виявлялися поліцейськими”, - сказав Рикун.

Читайте також: В аеропорту «Київ» відкрили виставку до дня протидії торгівлі людьми

Він підкреслив, що обізнаність суспільства щодо торгівлі людьми для поліції дуже важлива і вона зростає.

“Якщо 20 років тому, тоді ще до міліції, одиниці за рік одиниці зверталися, що вони стали жертвами торгівлі людьми, то на сьогоднішній день таких звернень уже сотні. Це говорить про те, що ми на правильному шляху, що люди стають обізнаними”, - зазначив Рикун.

Водночас він зауважив, що період пандемії позначився на боротьбі з торгівлею людьми, тому що закрилися кордони, було обмежено пересування громадян на території України.

“Злочинцям довелося змінювати схеми вербування, схеми експлуатації громадян. Звичайно, за минулий рік було менше випадків експлуатації людей за кордоном, більше фактів експлуатації громадян було виявлено на території держави - це і в сільському господарстві, і на фермах, і на будівництві, і сексуальна експлуатація всередині держави. Ми не зупинилися, переклаліфікували свою діяльність. І на сьогоднішній день тільки за 6 місяців цього року до суду скеровано 26 кримінальних проваджень щодо діяльності організованих злочинних груп, які діяли в цій сфері”, - повідомив Рикун.

Як повідомила у Фейсбуці заступниця міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко, Нацполіція з початку цього року повідомила про підозру 228 торгівцям людьми за результатами розслідувань. 

“З початку цього року Національною поліцією України: виявлено 710 кримінальних правопорушень, пов’язаних з торгівлею людьми; повідомлено про підозру 228 торгівцям людьми за результатами розслідувань; скеровано до суду 895 кримінальних проваджень з обвинувальним актом відносно вказаної категорії осіб”, - написала Павліченко.

Читайте також: У «реабілітаційному центрі» на Херсонщині в трудовому рабстві тримали майже 80 осіб

Вона нагадала, що цьогоріч поліцейські викрили 26 організованих злочинних груп щодо торгівлі людьми, до складу яких входило 139 учасників.

За її інформацією, представники Національної поліції беруть участь у чотирьох міжнародних спільних слідчих групах, у рамках яких триває розслідування відносно злочинних організацій трафікерів. Окрім України, до складу цих груп входять правоохоронці Австрії, Греції, Грузії, Італії, Естонії, Швеції, Франції, Норвегії та Чехії.

Як повідомлялося, 29 липня у Києві напередодні Всесвітнього дня протидії торгівлі людьми відбулася презентація документального аудіосеріалу "Зі мною це не станеться", створеного з ініціативи МВС, Міністерства цифрової трансформації та Нацполіції.

30 липня, за рішенням ООН, відзначається Всесвітній день боротьби з торгівлею людьми.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-