«Тисячі років і один знак»: Зеленський привітав українців із Хрещенням Київської Русі

«Тисячі років і один знак»: Зеленський привітав українців із Хрещенням Київської Русі

Відео
Укрінформ
Президент України Володимир Зеленський привітав українців із 1033-ю річницею з Дня хрещення Київської Русі-України.

Відеопривітання Глава держави оприлюднив в Інстаграмі, передає Укрінформ.

“Сьогодні ми відзначаємо День хрещення Київської Русі-України. Це офіційна, а головне - історично справедлива назва свята, яка акцентує нерозривність двох держав. Між Київською Руссю і Україною тисячі років і один знак. У тексті відповідного Указу Президента України між ними стоїть тире. І це не просто розділовий знак, це знак того, що Україна є спадкоємицею однієї з наймогутніших держав Середньовічної Європи. З її столиці, яка є столицею сучасної України, розпочалася історія християнства у Східній Європі, коли 1033 роки тому Київський князь Володимир охрестив Київську Русь - Київську Русь-Україну. Це не частина нашої історії, це і є наша історія. Нам не треба доводити це історичними трактатами, роботами, статтями, бо наші докази не на папері, а в металі й камені. Не у міфах та легендах, а в наших містах і на наших вулицях”, - сказав Президент.

Він зауважив, що Київська Русь — це мати української історії, а 24 області України та Автономна Республіка Крим — її рідні діти. “А двоюрідним племінникам і дуже далеким родичам не потрібно зазіхати на її спадок і намагатися довести свою причетність до історії тисячі років і тисячі подій, перебуваючи від місць, де вони відбувалися, за тисячі кілометрів”, - наголосив Зеленський.

Читайте також: ПЦУ розпочала у Києві заходи на відзначення 1033-ї річниці хрещення Руси-України

Президент України також зауважив, що завдяки тому, що Київський князь Володимир поважав усі церкви та конфесії, наразі в Україні існує Рада церков, аналогів якій фактично немає у всьому світі. Так, за словами Зеленського, до цієї ради входять усі православні, греко-католицькі, римо-католицькі, протестантські, євангельські церкви, іудейське та мусульманське релігійні об’єднання.

“Усі вони неодноразово проводять спільні молитви за Україну саме в тому місці, де я зараз знаходжуся, це Софіївський собор. Величний хранитель історії української державності — історії Київської Русі. Саме він був історичним фундаментом для будівництва козацько-гетьманської держави. Саме він був історичною основою в ті часи, коли в Педагогічному музеї на вулиці Володимирська Українська Центральна Рада оголосила про створення Української Народної Республіки, обрала її гербом Володимирів символ — тризуб, а валюту назвала гривнею на згадку про першу грошову одиницю Київської Русі”, - додав Президент.

Читайте також: У центрі Києва поновили рух транспорту після хресної ходи УПЦ МП

Він наголосив, що зазначені епохи стали основою для здобуття Україною Незалежності в 1991 році. Водночас Зеленський назвав символічним те, що зараз, як і сто, і тисячу років тому, національною валютою України є гривня, а на купюрі “одна гривня” зображений саме Володимир Великий, який починав “новітню історії” української держави. “Нашій сучасній валюті буде тільки 25 років і водночас 1025 років від дня побудови Володимиром Десятинної церкви. На кожній її плінфі було витиснуто тризуб, на її будівництво Володимир жертвував десяту частину золотих і срібних монетна яких також був тризуб”, - зазначив Глава держави і відзначив символізм того, що Державним гербом сучасної України також є тризуб.

Водночас Зеленський згадав, що у 1240 році Десятинна церква була зруйнована ханом Батиєм, а після відновлення у 1928 році вона була зруйнована радянською владою. Крім цього, храм Спаса на Берестові також був зруйнований Батиєм у 1240 році, а всі добудови П’ятницької церкви в 1941 році зруйнувала нацистська бомба.

“Можна сказати “на жаль”, але важливо зробити правильний висновок. Ми завжди щось будуємо, інколи хтось цим захоплюється, інколи хтось це захоплює, але ми завжди повертаємося і завжди повертаємо. Сьогодні ми маємо спільно прагнути одного, що збудовано - не втратити, що зруйновано — відновити, що захоплено — повернути. А все це разом і всім разом — назавжди зберегти, а, отже, зберегти себе і державу. Пам’ятаємо про минуле, діємо сьогодні, думаємо про майбутнє. З Днем Хрещення Київської Русі — України”, - підсумував Президент.

Як повідомлялося, в Україні щороку 28 липня відзначають День Хрещення Русі-України. Це свято встановлено згідно з указом Президента від 25 липня 2008 року. Цього ж дня Православна церква вшановує пам’ять рівноапостольного князя Володимира – хрестителя Русі.

ПЦУ 27 липня розпочала у Києві заходи з нагоди 1033-ї річниці хрещення Русі-України. У Михайлівському соборі відбулося всенічне бдіння, яке очолив митрополит Епіфаній.

У вівторок, 27 липня, УПЦ Московського патріархату провела хресну ходу з нагоди річниці Хрещення Київської Русі. ПЦУ з огляду на коронавірус відмовилася від проведення хресної ходи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-