У МОЗ поки не розглядають масову кампанію вакцинації для підлітків

У МОЗ поки не розглядають масову кампанію вакцинації для підлітків

Укрінформ
Виробник Pfizer вніс зміни до інструкції до вакцини проти COVID-19 щодо дозволу щеплення вакциною Comirnaty дітей віком від 12 років, однак в Україні поки не розглядають питання масової вакцинації підлітків.

Як передає Укрінформ, про це в ефірі Українського радіо сказав міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

"Зміни в інструкцію виробника Pfizer внесені, уже сьогодні нею можна вакцинувати дітей від 12 років і старше. Але ми поки ще не відкривали можливість вакцинувати їх. Вакцина закуплена за державний кошт, відповідь на питання, чи можуть батьки вже сьогодні вакцинувати - так, можуть, але у виключних випадках, коли є обґрунтована в цьому потреба. Наприклад, якщо дитина хвора, має певні покази та інфікування коронавірусною хворобою може привести до негативних наслідків, ніхто забороняти вакцинувати не буде. Але ми не говоримо ще про масову кампанію вакцинації для дітей 12+. Можливо така кампанія буде, але всьому свій час", - сказав Ляшко.

Читайте також: Ляшко прогнозує 10 мільйонів доз COVID-вакцин до початку наступного тижня

Він нагадав, що відповідно до дорожньої карти вакцинації, яка затверджена Міністерством охорони здоров'я, на 5 етапі передбачена вакцинація людей віком 18+, але пріоритетними залишаються люди похилого віку, з хронічними захворюваннями тому що у разі інфікування людей з цієї групи ризику перебіг хвороби набагато важчий і часто призводить до наслідків, несумісних з життям.

Водночас міністр зауважив, що МОЗ аналізує ситуацію з поширенням штаму «Дельта» у світі, зокрема у Великій Британії, Іспанії, Португалії.

"Ми бачимо, що він все-таки вражає і заводить до лікарень людей похилого віку, і сьогодні дитячі лікарні не переповнені, хоча дійсно зростання є", - сказав Ляшко.

Читайте також: Флакон на 15 доз: Ляшко закликає максимально ефективно використовувати вакцину Moderna

Також він поінформував, що питання початку навчального року розглядалося і на уряді і на засіданні РНБО, міністерствам охорони здоров'я та освіти і науки поставлено завдання відпрацювати всі алгоритми та сценарії початку навчального року, визначити плюси та ризики початку навчального року з 1 вересня чи 1 жовтня, найближчим часом ці результати будуть представлені суспільству.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні з 21 липня розпочався 5 етап вакцинальної кампанії, під час якого вакцинуватися можуть всі охочі. Як заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, Україна має домовленості на постачання до кінця літа 13 млн доз вакцини проти COVID-19.

Зараз в Україні щеплення проти COVID-19 здійснюється чотирма вакцинами AstraZeneca (Covishield, SKBio), Comirnaty виробництва Pfizer/BioNTech; CoronaVac виробництва Sinovac Biotech, Moderna.

Читайте також: Moderna відзавтра з’явиться у столичних центрах вакцинації - щепитимуть усіх охочих

Станом на 21 липня в Україні щеплено 2 778 377 людей, з них отримали 1 дозу – 2 778 375 людей, повністю імунізовані та отримали 2 дози – 1 501 291 особа (із них дві особи отримали одну дозу за кордоном). Загалом проведено 4 279 666 щеплень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-