Рада планує посилити захист дітей від продукції еротичного і сексуального характеру

Рада планує посилити захист дітей від продукції еротичного і сексуального характеру

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт 5330-1 "Про внесення змін до Закону України "Про захист суспільної моралі" щодо захисту прав та найкращих інтересів дитини".

Його підтримали 343 народних депутати, передає кореспондент Укрінформу.

"Метою законопроєкту є законодавче забезпечення захисту дітей від негативного впливу продукції сексуального чи еротичного характеру", - йдеться у пояснювальній записці.

Як зазначає автор законопроєкту, Закон «Про захист суспільної моралі» містить суттєві прогалини, що виражається у застосуванні частини положень лише до неповнолітніх дітей і не враховує, що негативного впливу від продукції сексуального чи еротичного характеру можуть зазнавати діти незалежно від віку, у тому числі й ті, хто не досяг 14 років.

Читайте також: До 12 років тюрми: Рада посилила покарання за дитячу порнографію

Статтями 31 та 32 Цивільного кодексу України визначено, що неповнолітньою є особа у віці від 14 до 18 років, а малолітньою – особа, яка не досягла 14 років. Натомість статтею 6 Сімейного кодексу України та статтею 1 Закону «Про охорону дитинства» визначено, що дитиною є особа віком до 18 років. Також, згідно з Конвенцією Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства (Ланцаротська конвенція), ратифікована Україною 20 червня 2012 року, дитина – це будь-яка особа віком до 18 років.

Таким чином, для усунення прогалини та забезпечення захисту прав як малолітніх так і неповнолітніх дітей законопроєктом пропонується замінити поняття «неповнолітні» на поняття «діти» в окремих статтях Закону «Про захист суспільної моралі».

Читайте також: Амністія до 30-річчя Незалежності: кого можуть звільнити, якщо Рада ухвалить закон

Крім того, статтею 1 Закону «Про захист суспільної моралі» встановлено поняття спеціально визначеного місця для реклами, розповсюдження продукції чи проведення видовищних заходів сексуального характеру та встановлено обмеження щодо розміщення таких місць поряд з освітніми закладами для неповнолітніх.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-