У поліції та СБУ створять спецпідрозділи з розслідування злочинів під час збройного конфлікту

У поліції та СБУ створять спецпідрозділи з розслідування злочинів під час збройного конфлікту

Укрінформ
У СБУ та Нацполіції створять спеціалізовані підрозділи з розслідування злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту.

Відповідну постанову підписали після наради голова Національної поліції Ігор Клименко, голова Служби безпеки Іван Баканов і генпрокурор Ірина Венедіктова, яка і поінформувала про це на своїй сторінці у Фейсбуці.

“Такі структурні одиниці будуть організовані у складі центральних апаратів СБУ та Нацполіції, а також їхніх регіональних та територіальних органів в Донецькій та Луганській областях. Вони безпосередньо працюватимуть із Департаментом нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту Офісу Генерального прокурора та відповідними управліннями у Донецькій та Луганській обласних прокуратурах”, - написала вона.

За словам генпрокурора, потреба в створенні єдиної такої системи назріла вже давно, а спеціалізація дозволить підвищити якість і ефективність розслідування.

Венедіктова зазначила, що питання утворення слідчих підрозділів мають бути вирішені до кінця літа. Потім їм передадуть матеріали кримінальних проваджень щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту. Це покращить ефективність їх розслідування, вважають у ОГП.

“Наразі лише чверть кримінальних проваджень щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, направлені до суду. Тільки близько 20 стосуються порушення законів і звичаїв війни. На недоліки розслідування Україною воєнних злочинів і злочинів проти людяності вказував Україні Прокурор Міжнародного кримінального суду у звіті за 2020 рік.

Читайте також: Рада ухвалила закон про покарання за воєнні злочини

Ми маємо не просто виділити окремих слідчих і прокурорів, а і підготувати їх за найкращими стандартами. Розслідування воєнних злочинів, злочинів проти людяності, актів агресії потребує високого рівня спеціальних знань”, - зазначає Венедіктова.

Як повідомляв Укрінформ, слідчі Служби безпеки України з лютого 2014 року відкрили та здійснювали розслідування понад 23 тис. кримінальних проваджень щодо злочинів, пов’язаних із російською військовою агресією проти України.

Фото: Фейсбук Ірини Венедіктової

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-