МКІП розраховує до вересня «розморозити» реставрацію музею пам'яті жертв Бабиного Яру

МКІП розраховує до вересня «розморозити» реставрацію музею пам'яті жертв Бабиного Яру

Укрінформ
У МКІП розраховують, що у рамках заходів із вшанування пам’яті жертв трагедії Бабиного Яру до вересня вдасться “розморозити” реставрацію музею.

Про це заступник міністра культури та інформаційної політики Світлана Фоменко сказала під час Всеукраїнського форуму “Україна 30. Гуманітарна політика”, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Ми думаємо, що зможемо привести до ладу певні меморіальні об'єкти на території заповідника і чітко визначити, що і де там розташовано. Ми думаємо, що зможемо “розморозити” подальшу реставрацію музею жертв Бабиного Яру, який знаходиться на території заповідника, і поступово набирати експозицію у цей музей. Також важливо, що буде запропоновано кілька медійних проєктів, які зараз створюються і які будуть презентовані в цей період (до вересня - ред.)”, - сказала Фоменко.

За її словами, дуже важливими є заплановані протокольні й дипломатичні заходи в Україні та за кордоном, які відбуватимуться до 29 вересня - дня, коли відзначається День пам’яті жертв Бабиного Яру.

Читайте також: Зеленський обговорив із президентом Ізраїлю відкриття ІТ-центрів та меморіал «Бабин Яр»

"Це буде важливий компонент, адже це таке міжнародне визнання і міжнародний дискурс цієї події, але головне - це відкрите та відверте обговорення концепції подальшого розвитку меморіалізації Бабиного Яру всіма сторонами й формальне затвердження концепції, яка багато років перебуває на стадії розробки і навколо якої точаться певні дискусії - наукові, ненаукові. Ми маємо чітко розуміти, яким буде подальший розвиток цієї території", - сказала заступниця міністра.

Вона нагадала, що інформація про цю трагедію тривалий час замовчувалася та викривлялася, але настав час відкрити правду. І тут важлива не тільки меморіалізація, а й освітній компонент. “Важливо, щоб люди знали, що саме відбувається, знали, про що ця історія. Освітній компонент охоплюватиме розробку рекомендацій того, як викладати, як доносити студентам, школярам цю інформацію, як медійно її представляти. Важлива наукова складова, як академічні кола це розповідають, які тематики цих конференцій, на що іде фокус, наскільки він відповідає дійсності, правді та національній пам'яті України. Дуже важливо, щоб ці наративи нам не нав'язували ззовні, щоб вони були вироблені у нашій державі”, - підкреслила Фоменко.

Читайте також: Значну частину меморіалу Голокосту «Бабин Яр» планують збудувати до 2024 року - гендиректор

Також дуже важливий, за її словами, сам розвиток заповідника з точки зору його інфраструктури та фінансування: "Нарешті настав той час, коли треба завершити всі ті обіцянки, які багато років давалися, щодо благоустрою території, щодо інформаційних стендів та можливості доступу до інформації на цих територіях, щодо відкриття музею жертв Бабиного Яру і формування заповідником експозиції, фондів, які мають накопичуватися, тобто має відбуватися певна музеєфікація цього процесу".

Як повідомляв Укрінформ, в уряді підготували план заходів до 80-х роковин трагедії у Бабиному Яру.

День пам’яті жертв Бабиного Яру відзначається 29 вересня.

29-30 вересня 1941 року в окупованому Києві нацисти вчинили перший масовий розстріл цивільного населення. Тоді було вбито близько 34 тисячі людей. До 11 жовтня тут знищили майже все єврейське населення міста – понад 50 тисяч чоловіків, жінок, дітей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-