Значну частину меморіалу Голокосту «Бабин Яр» планують збудувати до 2024 року - гендиректор

Значну частину меморіалу Голокосту «Бабин Яр» планують збудувати до 2024 року - гендиректор

Укрінформ
Меморіальний центр Голокосту “Бабин Яр”, який будується у Києві, надаватиме достовірну інформацію про трагедію, та показуватиме усю шкідливість та небезпеку тоталітарних режимів.

Про це сказав генеральний директор Меморіального центру Голокосту "Бабин Яр" Максим Яковер на всеукраїнському форумі "Україна 30. Гуманітарна політика", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Наше перше завдання - це надати достовірну інформацію про трагедію, показати шкідливість та небезпеку тоталітарних режимів, а це своєю чергою і буде гідним вшануванням безвинно загиблих в Бабиному Яру. Трагедія Бабиного Яру - це спільний біль різних людей і різних народів довкола спільного горя. І ми віримо, що Меморіал - це точка єднання в спільному баченні майбутнього, в якому ніколи ця трагедія не може повторитися", - сказав Яковер.

Він зазначив, що пам'ятати це не те саме, що згадувати, бо коли ти пам'ятаєш, ти ніколи не повторюєш своїх помилок. Тому, за його словами, потрібно перетворити місце забуття на місце пам'яті.

Читайте також: Україна очікує багато іноземних гостей на 80-і роковини Бабиного Яру - Президент

"Яким чином? Це створити інноваційний музей, інноваційний комплекс, і для цього ми запрошуємо кращих архітекторів світу з України, з Берліну, з Іспанії, зі США. Кращі фахівці вже зараз працюють над тим, щоб спланувати цю територію. Наша команда працює всього півтора року, але вже цієї осені до 80-х роковин ми плануємо відкрити першу чергу Меморіалу", - сказав Яковер.

Він додав, що до 2024 року планується вже збудувати значну частину меморіалу.

Як повідомлялося, 25 січня 2021 року Меморіальний центр Голокосту "Бабин Яр" презентував художню концепцію майбутнього музейного комплексу в Києві, що складається з синагоги, центру реабілітації, інсталяцій та освітніх просторів.

У пресслужбі центру заявили, що над концепцією працювала міжнародна група з більш як 20 авторів під керівництвом художнього директора Меморіального центру Іллі Хржановського.

Читайте також: 76% українців — за вшанування на державному рівні пам'яті загиблих у Бабиному Яру

Спонсорами проєкту є російські бізнесмени Михайло Фрідман, Герман Хан, Павло Фукс. Пізніше до них доєднався Віктор Пінчук. Проєкт підтримує і мер Києва Віталій Кличко.

Водночас відомі діячі мистецтва, учені, громадські активісти звернулися до мера столиці і Київради з відкритим листом, в якому закликають не підтримувати російський проєкт меморіалу Бабин Яр і не передавати йому землю в користування.

Водночас міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко не вбачає ризику в реалізації російського проєкту з меморіалізації Бабиного Яру.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-