Україна очікує багато іноземних гостей на 80-і роковини Бабиного Яру - Президент

Україна очікує багато іноземних гостей на 80-і роковини Бабиного Яру - Президент

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський сподівається, що заходи до 80-х роковин трагедії у Бабиному Яру в Києві пройдуть на високому рівні за участю багатьох іноземних гостей.

Про це він заявив під час виступу на форумі «Україна 30. Гуманітарна політика», повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Розіслані запрошення й очікуємо багато гостей, багато іноземних гостей на заходи із вшанування 80-х роковин трагедії у Бабиному Яру”, - сказав Зеленський і підкреслив, що для нього є вкрай важливим гідне, на високому рівні вшанування пам'яті жертв цієї трагедії.

Читайте також: Зеленський пообіцяв до 90-х роковин Голодомору добудувати меморіал на схилах Дніпра

Глава держави нагадав, що у Бабиному Яру було страчено понад 100 тисяч людей, зауваживши, що його “збентежили” результати нещодавніх опитувань, згідно з якими 55% не знають, де знаходиться це місце.

“Я не знаю, це реальні цифри чи нереальні, тим не менш, ми бачили ці опитування, ми бачили ці цифри. Ми повинні виправляти такі речі”, - сказав він.

Президент, зокрема відзначив, що в контексті підготовки заходів до 80-х роковин здійснюється розбудова території національного історико-меморіального заповідника “Бабин Яр”, де, за його словами, уже створені “концептуально нові об’єкти, завдяки яким кожен охочий має можливість доторкнутися до цієї трагічної історії”.

Читайте також: 76% українців — за вшанування на державному рівні пам'яті загиблих у Бабиному Яру

Пізніше в інтерв’ю низці телеканалів Зеленський поінформував, що загалом комплекс будуватиметься “багато-багато років”, але щороку він розвиватиметься і люди відкриватимуть для себе ті чи інші моменти трагедії.

“Ми будемо будувати один із найкращих меморіалів, один із найбільших музеїв у світі, присвячених цій трагедії”, - пообіцяв глава держави, зазначивши, що першу чергу планується відкрити восени.

Зеленський наголосив, що наш обов’язок - зробити Бабин Яр зробити місцем пам’яті, а не місцем забуття.

Водночас художній керівник Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр» Ілля Хржановський повідомив, що Меморіальний центр Голокосту “Бабин Яр”, який будується у Києві, стане найбільшим музейним комплексом у Європі.

"Зараз ви бачите структуру Бабиного Яру, яку ми хочемо з'єднати за допомогою таких підвісних мостів, які б з'єднали й сам Бабин Яр, а також ті музеї, які ми пропонуємо збудувати. Ми пропонуємо збудувати цілий ряд музеїв. Це буде найбільший музейний комплекс в Європі, близько 40 тисяч метрів. У ньому буде, звичайно, і музей трагедії Бабиного Яру, і музей пам'яті жертв та інші... Цю систему музейного ансамблю буде видно навіть з космосу", - сказав Хржановський.

Він підкреслив, що вже розпочато зведення перших інсталяцій та об'єктів.

Читайте також: Павло Фукс заявив про вихід із наглядової ради Меморіального центру «Бабин Яр»

Як повідомляв Укрінформ, раніше Організаційний комітет з питань перспективного розвитку Національного історико-меморіального заповідника "Бабин Яр" визначив 6 жовтня 2021 року датою проведення жалобних заходів у зв'язку з 80-ми роковинами трагедії Бабиного Яру.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-