Майже половина жертв домашнього насильства не звертаються до поліції

Майже половина жертв домашнього насильства не звертаються до поліції

Дослідження
Укрінформ
Майже половина жертв домашнього насильства не звертаються до правоохоронних органів.

Про це розповів доктор соціологічних наук Олександр Шульга на презентації результатів соціологічного дослідження "Домашнє насильство: 1,5 млн українців стали жертвами жорсткого поводження у побуті" в Укрінформі.

“Ми запитали, чи зверталися люди, якщо стали жертвами домашнього насильства, до поліції. 48% не зверталися, серед них 53% - чоловіки, 45% - жінки. Інша частина обирали кілька варіантів: 36% викликали поліцію (27% чоловіки, 41% жінки), 14% зверталися до дільничного (14% чоловіків, 15% жінок), писали заяву в поліцію 11% (9% чоловіків, 12% жінок)”, - сказав Шульга.

За результатами дослідження, серед тих, хто звернувся до поліції, 34% повідомили, що після заяви до правоохоронних органів жодних подальших дій не відбулося, насильство продовжилося. Водночас 22% респондентів заявили, що поліцейські провели бесіду з кривдником, і насильство припинилося.

Читайте також: Рада посилила покарання за домашнє насильство

При цьому у 19% відповідей зазначено, що поліцейські склали протокол на кривдника, але його не притягнуто до відповідальності, у 8% - що поліцейські відрадили від написання заяви і переконали заявника, що ситуація владнається і так.

Лише у 16% випадків поліцейські склали протокол та кривдника було притягнуто до відповідальності, засвідчують результати дослідження.

За словами Шульги, лише 4% опитаних повідомили, що поліція склала протокол та винесла тимчасову заборону щодо перебування поряд з жертвою насильства, а кривдника притягнуто до відповідальності.

“Основною причиною, чому не зверталися (жертви насильства до поліції - ред.), у нас називають, по-перше, зневіру — 43% (41% чоловіки, 45% жінки), по-друге, небажання, щоб дізнались інші люди — 34% (31% чоловіки та 35% жінки). На третьому місці - боялися, що це викличе ще більше насильства (28%, серед яких 18% чоловіки та 34% жінки). Знову ж таки, тут помітні розбіжності - майже в два рази серед жінок більше тих, хто серед причин незвернення до поліції називає, по-перше, страх ще більшого насильства. І інша причина - жінки боялися, що таке звернення завдасть дітям психологічної травми — 22% (жінок) до 11% (чоловіки). Тобто не лише страх, не лише недовіра, а страх через те, що дітям стане гірше і сім’я розпадеться”, - зауважив Шульга.

Читайте також: В Україні щороку зростає кількість справ про домашнє насильство - Венедіктова

Водночас на запитання, що б респонденти порадили жертві насильства, 43% відповіли: викликати поліцію, 35% - порадили б написати заяву до поліції, 29% вбачають вихід у зверненні на "гарячу лінію" допомоги потерпілим від насильства. За даними опитування, 18% респондентів вважають за необхідне вирішувати такі проблеми у колі сім’ї, 16% - звертатися до громадських організацій, які займаються проблемами домашнього насильства, 15% порадили б звернутися до юриста, а 13% - поговорити з кривдником та зрозуміти його претензії.

Водночас, як зазначив Шульга, молодь (18-30 років) частіше за людей старшого віку порадила б у такій ситуації писати заяву до поліції – 40% до 32%. Люди старшого покоління, навпаки, частіше радили поговорити з кривдником - 15% до 10% серед молоді.

За даними дослідження, на сході України набагато частіше ситуацію з домашнім насильством радили вирішувати в колі родичів - 21%, а в цілому серед українців у всіх регіонах більшість радше звернулася б до правоохоронних органів та спеціалізованих організацій.

На запитання, що потрібно зробити на державному рівні, щоб запобігти домашньому насильству, більшість опитаних висловилася за посилення кримінальної відповідальності.

"Основний рецепт, який стоїть на першому місці - 58% загалом відповіли, що це посилення кримінальної відповідальності за вчинення домашнього насильства. На другому місці - більш інтенсивна робота дільничих з проблемними сім'ями - 35%. І третє: кожен четвертий (26%) каже, що збільшення строку затримання кривдників більш ніж на 3 години", - сказав Шульга.

За його словами, серед інших чинників, які могли б бути запобіжниками проявам домашнього насильства, опитані назвали загальнодержавну інформаційну кампанію щодо запобігання насильству- 18%, відкритий реєстр кривдників - 14%, електронні засоби контролю за кривдниками - 12%.

Читайте також: В Україні щодня реєструють близько 570 повідомлень про домашнє насильство - Венедіктова

Водночас 7% опитаних переконані, що жодні заходи не допоможуть, а домашнє насильство буде завжди, підсумував фахівець.

Соціологічне дослідження "Домашнє насильство: 1,5 млн українців стали жертвами жорсткого поводження у побуті" було проведено Українським інститутом майбутнього спільно з Нью Імідж Груп в усіх областях України з 18 по 28 червня 2021 року. Загалом методом face to face було опитано 2400 респондентів. Похибка не перевищує 2%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-