Генетик сказав, у кого українцям «підгледіти» рецепт довголіття

Генетик сказав, у кого українцям «підгледіти» рецепт довголіття

Укрінформ
Генетик, дослідник старіння та засновник "Школи довголіття" Олександр Коляда вважає, що влада України має взяти за приклад Японію і Швейцарію в питанні продовження віку населення.

Про це він сказав в інтерв'ю Укрінформу.

На думку Коляди, у глобальних речах держава має зробити все можливе, пов’язане з доступністю і якістю медицини.

"Якщо уважно подивитися на два великих острівця довгожителів – Японію і Швейцарію, то можна зрозуміти, куди нам слід рухатися. Як показало одне з досліджень, довголіття в Японії більше пов'язане з культурними традиціями та способом життя. А от довголіття швейцарців більше пов'язано з розвитком медицини, оскільки це багата країна з високим ВВП, і її мешканці можуть дозволити багато речей для свого здоров'я", - заявив генетик.

Читайте також: Засновник «Школи довголіття» розповів, яким має бути ідеальний день середньостатистичної людини

Він вважає, що в Україні "змінити культурні традиції складно, хоча теж було б непогано, тому розвиток медицини – це очевидний шлях. Існує конкретна шкала, за якою визначають, наскільки ефективно працює медицина на основі всіх коштів, які на неї виділяються. У США, наприклад, дуже багато грошей витрачається на медицину, але її ефективність низька у порівнянні з цими витратами. Тому потрібно знайти ті країни, для яких кожна вкладена копійка результує як додатковий рік життя - і повчитися у них. У цьому переліку є багато європейських країн і деякі азійські".

Читайте також: Науковець порівняв брак сну з діркою у діжці

"А щодо порад, - зауважив Коляда, - є дуже прості, але дієві речі. Наприклад, можна знизити серйозно смертність від гіпертонії за допомогою пропаганди низького споживання солі. Це шлях, який не вимагає грошей – тобто не треба купувати препарати, створювати додаткові ліжка, а слід просто спілкуватися з людьми і говорити, що солити треба втричі менше, ніж ми це робимо в середньому в Україні".

Читайте також: Редагування генів людини для продовження життя є лише питанням часу — генетик

Також, сказав генетик, йому дуже подобається ідея податків на шкідливі продукти. "Чому у нас є акцизи на сигарети, на алкоголь, але немає акцизів на газовані напої, наприклад? Чому не можна гроші, які надходять за кожну куплену пляшку газованої води, направляти на підтримку медицини, яка з її впливом напряму пов'язана. Люди повинні знати, що пити газовані напої (не будемо називати торгові марки) – це шкідливо. Вони перебувають у деякій омані, коли думають, що якийсь солодкий сік – це корисно або що торгова марка газованої води підтримує здоровий спосіб життя, спонсоруючи чемпіонат з футболу. Шкода від сигарет, алкоголю і газованої води не дуже відрізняється. Тож чому ми не вводимо junk food taxes? Насправді у держави є всі можливості, аби прийняти розумні рішення, які можна реалізувати з мінімальними видатками, без необхідності складних реформ, і які дадуть виразний ефект у збільшенні тривалості життя", - переконаний засновник "Школи довголіття".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-