«Навмисно заподіяна шкода здоров'ю»: представниці уряду прокоментували «парад на підборах»

«Навмисно заподіяна шкода здоров'ю»: представниці уряду прокоментували «парад на підборах»

Заява
Укрінформ
Взуття на підборах несумісне з боєздатністю солдатів, а «пруський» крок на параді у такому взутті – це навмисно заподіяна шкода здоров'ю жінок-солдатів.

Про це йдеться у спільній заяві віцепрем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольги Стефанішиної, міністра соціальної політики Марини Лазебної, міністра у справах ветеранів Юлії Лапутіної та урядової уповноваженої з питань гендерної політики Катерини Левченко. Заяву оприлюднено на офіційній сторінці віцепрем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України у Фейсбуці.

«Взуття на підборах несумісне з боєздатністю солдатів, а «пруський» крок на параді у такому взутті – це навмисно заподіяна шкода здоров'ю солдаток. Оскільки сьогодні в Збройних силах України проходять службу 57000 жінок – це неприпустимо», - йдеться у заяві.

Її авторки зазначили, що Україна впроваджує стандарти НАТО, де безумовно діє принцип рівності прав і обов'язків військовослужбовців незалежно від статі.

Так, визнали вони, невисокі підбори використовуються в окремих країнах-членах НАТО в якості складової парадно-вихідної форми жінок-військовослужбовиць. Але це взуття не використовується для марширування на парадах.

Читайте також: «Лютий треш»: депутатки вручили міністру оборони туфлі на підборах

Представниці уряду зазначили, що одяг і взуття військовослужбовців мають відповідати вимогам, які забезпечують зручність та комфорт кожної людини як в мирних умовах, так, особливо, в умовах навчань, тренувань і, тим більше, в умовах ведення бойових дій.

«Українські жінки-військові роками виборювали своє право нарівні з чоловіками служити в мілітарних структурах України і довели свою спроможність не на підборах, а з автоматами у руках. Наразі понад 16 тисяч жінок військових отримали статус учасниць бойових дій, 19 жінок загинули, троє з них – витягуючи своїх поранених побратимів з бою", - підкреслили урядовиці.

Вони звертаються до міністра оборони з вимогою невідкладно здійснити низку таких кроків:

  • в терміновому порядку замінити взуття на підборах на комфортне взуття для участі у параді до Дня Незалежності та на відповідних тренуваннях жінкам-курсанткам та військовослужбовицям;
  • разом з жінками-військовими та ветеранками внести зміни до моделей взуття та одягу з існуючих моделей взуття та одягу на ті, в яких буде також зручно (як парадної, так і парадно-вихідної, бо це різні форми). Перед цим провести моніторинг (аудит) щодо усіх видів військової форми для жінок-військовослужбовиць у ЗСУ та інших мілітарних формувань України;
  • керівникам урочистих заходів до Дня Незалежності забезпечити дотримання прав жінок та чоловіків і сформувати змішані «коробки» військових, до яких входять як жінки, так і чоловіки;
  • міністру оборони визначити радника з гендерних питань;
  • провести опитування жінок сектору безпеки і оборони щодо задоволеності створеними умовами для служби, включаючи формений одяг.

Як повідомлялося, раніше із публікації інформагентства АрміяInform стало відомо, що військовослужбовиці ЗСУ крокуватимуть на параді до Дня Незалежності в туфлях на підборах. Користувачі мережі обурилися через це, звинувативши організаторів у сексизмі.

Заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк та народні депутати-члени міжфракційного об'єднання "Рівні можливості" вимагають у міністра оборони Андрія Тарана провести розслідування щодо ідеї змусити жінок-військових крокувати на військовому параді до Дня Незалежності в туфлях на підборах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-