Заборона в Росії критикувати «офіційну версію» історії веде до тоталітаризму – Дробович

Заборона в Росії критикувати «офіційну версію» історії веде до тоталітаризму – Дробович

Укрінформ
Намагання Росії переписати історію і заборонити раціональну критику суперечливих питань історії всередині країни є шляхом до тоталітаризму.

На цьому в інтерв’ю Укрінформу наголосив голова Українського інституту національної пам’яті (УІНП) Антон Дробович, коментуючи прийняття Держдумою Росії закону про фактичне переслідування осіб за прирівнювання Третього Рейху до СРСР.

«Спроби Росії переписати історію є жалюгідними, і чим далі, тим більше людей це розумітимуть. Заборона на думку та раціональну критику – це шлях до тоталітаризму. Фахівці у колишніх країнах соцтабору, а також в ЄС розуміють – що це означає і до чого веде. На мою думку, це не матиме добрих наслідків для росіян. Цей сумнівний нормативний акт, крім того, що зашкодить академічній свободі, наразі викликає лише подив щодо рівня якості й осмисленості законотворення в Російській Федерації», - підкреслив Дробович.

За його словами, Україна послідовно підтримує Польщу в боротьбі за історичну справедливість і правду. Відтак напад на Польщу спочатку Третього Рейху 1 вересня, а потім СРСР 17 вересня український історик назвав «співучастю у розв’язанні Другої світової війни».

Дробович підкреслив, що встановлення Білоруссю у день нападу СРСР на Польщу 17 вересня нового національного свята – Дня національної єдності – є негідним вчинком.

«Встановлюючи таке свято, Білорусь демонструє, що на рівні державної ідеології продовжує рухатися в руслі радянської та сучасної російської історичної парадигми», - констатував Дробович.

Читайте також: Путін схвалив закон, який забороняє прирівнювати СРСР до нацистської Німеччини

Голова УІНП підкреслив, що російська влада своїми наративами переважно отруює власне населення.

«Однак як тільки це виходить за межі Росії й потрапляє в наш інформаційний простір, то ми – спільно з іншими партнерськими інституціями, які займаються збереженням і відновленням історичної пам’яті в Польщі, Литві, Чехії тощо – координуємося і захищаємося в рамках Платформи європейської пам’яті та сумління», - резюмував голова УІНП.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-