На Книжковому Арсеналі зачитали листи політв'язнів Кремля

На Книжковому Арсеналі зачитали листи політв'язнів Кремля

Фото
Укрінформ
Відомі українські культурні діячі зачитали листи політичних в’язнів Кремля у межах акції "Листи з-за ґрат" на фестивалі "Книжковий Арсенал" у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Участь у перформансі взяли Мар‘яна Савка (поетеса, головна редакторка і співзасновниця "Видавництва Старого Лева"), Катерина Калитко (поетеса), Ольга Духніч (журналістка "Новое время"), Анатолій Гнатюк (актор), Богдан Бенюк (актор),

Вони зачитали листи політв‘язнів Османа Аріфмеметова, Валерія Матюшенка, Владислава Єсипенка, Валентина Вигівського, а також листи дочки полоненої Олени Пех Ізабелли Пех, дружини Сейрана Салієва Муміне Салієвої.

"Я сама з Криму. Залишила його у 2014 році. Дуже багато речей, про які сьогодні говорили мої колеги, читаючи листи, стосуються реальних людей, з якими я стикалася на території Криму, тому я завжди долучаюся до таких акцій", – розповіла в коментарі Укрінформу Духніч.

Читайте також: Четвертий день Книжкового Арсеналу: у програмі понад 80 подій

Водночас організатори заходу з нагоди Дня кримськотатарського прапора розгорнули стяг та згадали дев‘ятьох кримських татар, громадянських журналістів, які наразі перебувають у полоні Кремля. Зокрема, Сервера Мустафаєва, Тимура Ібрагімова, Марлена Асанова, Сейрана Салієва, Ремзі Бекірова, Руслана Сулейманова, Османа Аріфмеметова, Рустема Шейхалієва, Амета Сулейманова.

"Листи з-за ґрат". Відомі українці читають листи заручників Кремля / Фото: Євген Котенко. Укрінформ

"Ми маємо з вами прекрасне літо в Києві, але при цьому це сьоме літо, коли ми не можемо поїхати в Крим. За цей час на всіх наших акціях ми намагаємося щоразу розповідати, як на півострові з моменту окупації порушуються права людини, порушуються права журналістів. Ми намагаємося розповідати про особливий журналістський феномен. Це феномен громадянської журналістики. Коли більшість медіа змушені були припинити свою роботу через цензуру і тиск, у Криму з’явилися громадські активісти, які зрозуміли, що тільки від них залежить можливість донесення правди про те, що сьогодні відбувається в Криму. Це і є громадянські журналісти. Наразі дев‘ять громадянських журналістів, кримських татар перебувають в ув‘язненні", – сказала одна з організаторок, виконавча директорка громадської організації "Український ПЕН" Тетяна Терен.

Як повідомляв Укрінформ, 26 червня в Україні відзначається День кримськотатарського прапора.

Х Міжнародний фестиваль "Книжковий Арсенал" відкрився 23 червня в Києві. Він триватиме по 27 червня в Мистецькому арсеналі, де впродовж п’яти днів презентують свою книжкову продукцію 145 видавництв і відбудеться майже 300 подій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-