Лише 7% учнів задоволені харчуванням у школах — Олена Зеленська

Лише 7% учнів задоволені харчуванням у школах — Олена Зеленська

Укрінформ
В українських школах лише 7% учнів задоволені харчуванням у їдальнях, а майже третина міських шкіл не дотримуються санітарних норм.

Про це під час Всеукраїнського Форуму "Україна-30. Здорова Україна" розповіла перша леді Олена Зеленська, передає кореспондент Укрінформу.

Зокрема, дружина Президента зауважила, що в Україні провели аудит 500 шкіл щодо організації системи харчування. "Лише 7% дітей задоволені тим, що вони їдять в школі", - сказала Зеленська.

Читайте також: Олена Зеленська анонсувала запуск інформаційної платформи про здорове харчування

Вона додала, що згідно з аналізом, лише 15% у селах та 36% шкіл у містах здатні забезпечити дієтичне харчування для учнів.

"У 52% шкіл у селах та 40% шкіл у містах не вистачає всіх необхідних приміщень та обладнання (для забезпечення якісного харчування - ред). 16% в селах та 29% шкіл у містах не дотримуються норм санітарного регламенту. Система аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках запроваджена лише у 15% сільських та 19% міських шкіл", - зауважила Зеленська.

Вона уточнила, що здоров'я українських дітей є її пріоритетом як дружини Президента України.

Зеленська також звернула увагу, що енергія та здоров'я дитини впливають на якість навчального процесу в першу чергу, в цьому контексті дуже важливе корисне харчування в школах. Вона нагадала, що в Україні триває реформа харчування в школах, ще у 2020 році школам було виділено субвенцію в 400 млн гривень на покращення матеріально-технічного оснащення. "З 15 тисяч українських шкіл субвенцією скористалися 1809. Але вже цього року виділена нова субвенція. Вона не тільки на харчування. Нею також можна скористатися для оновлення харчоблоків та їдалень", — зазначила Зеленська.

Перша леді зауважила, що в Україні раніше створили міжсекторальну робочу групу щодо харчування в школах і оновили нормативну базу - розробили та затвердили оновлений санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти та затвердили нові норми і порядок організації харчування учнів.

Читайте також: Олена Зеленська презентувала оновлене меню для шкільних їдалень

Зеленська наголосила, що в українських шкільних їдальнях необхідно запровадити систему HACCP ( Hazard Analysis and Critical Control Point - система аналізу ризиків, небезпечних чинників і контролю критичних точок).

Як повідомлялося, у травні цього року перша леді Олена Зеленська презентувала оновлене меню для шкільних їдалень. Воно розраховане на 4 тижні, включає 160 страв, серед яких традиційні українські страви, популярні страви різних кухонь світу, а також безглютенові позиції. Крім того, збільшено кількість фруктів та м'яса в раціоні. Оновлене меню в школах планується впровадити з 1 вересня наступного навчального року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-