80% українців вважають, що в суді виграють гроші і вплив

80% українців вважають, що в суді виграють гроші і вплив

Опитування
Укрінформ
Лише 10,5% українців переконані, що мають рівні шанси на справедливість у суді незалежно від свого статусу чи фінансів, натомість майже 80% вважають, що в суді виграє багатша чи впливовіша сторона.

Про це свідчать дані опитування, проведеного 14-19 травня фондом "Демократичні ініціативи" та Центром Разумкова на замовлення Фундації DEJURE, передає Укрінформ.

Як зазначається, 11,2%, або близько 4,5 млн громадян, за останні два роки могли звернутися до суду за захистом своїх прав, однак вирішили цього уникнути. Громадяни не звертаються до суду, оскільки вважають, що мають низький шанс отримати справедливе рішення.

Так, 42,7% опитаних не звертаються до суду, оскільки не вірять у можливість отримати справедливе і законне рішення. Ще 41,2% переконані, що вирішення питання у суді забере багато часу, а 42,3% — багато грошей.

У повідомленні також ідеться, що станом на жовтень 2020 року українським судам довіряє лише 1,7% громадян України. У березні цього року 63% громадян назвали судову реформу частково чи повністю провальною і лише 5% – частково чи повністю успішною.

Зазначаєтьс також, що у 2020 році Україна посіла 72-е місце зі 128 країн у рейтингу Rule of Law Index від World Justice Project, попереду — Білорусь (68 місце), Індія (69), Буркіна-Фасо (70), Таїланд (71).

"За словами голови Венеційської комісії Джанні Букіккіо, голосування за законопроєкт 3711-д про процедуру формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів у нинішньому варіанті прирече судову реформу на провал", - наголошується у повідомленні.

Зазначається, що 7 червня громадські організації ЦПК, Фундація DEJURE та Автомайдан закликали народних депутатів підтримати поправки №451 та №453 до законопроєкту 3711-д та забезпечити старт реальної судової реформи замість підпорядкування залишків судової системи України недоброчесній суддівській корпорації. Голосування за законопроєкт заплановане у парламенті на четвер, 17 червня.

Читайте також: Другий рік президентства: українці оцінили перемоги й невдачі Зеленського

Опитування проводилося в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2020 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-