В Україні діють понад 20 ветеранських просторів – Лапутіна розповіла про перспективи

В Україні діють понад 20 ветеранських просторів – Лапутіна розповіла про перспективи

Фото
Укрінформ
Ветеранські простори надають можливості для вирішення нагальних питань ветеранів у населених пунктах.

Про це сказала міністр у справах ветеранів Юлія Лапутіна під час презентації аналітичного дослідження на тему: «Ветерани: долаємо соціальне утриманство» в Укрінформі.

"Створення ветеранських просторів це саме один із кроків, який надає можливість реалізовуватись ветеранам, обговорювати проблеми, вирішувати нагальні питання саме у себе в населених пунктах. Це такі комунікаційні хаби, які надають і розвивають наші спроможності", - сказала Лапутіна.

Презентація аналітичного дослідження на тему: "Ветерани: долаємо соціальне утриманство" / Фото: Євген Любімов, Укрінформ

Вона зазначила, що ветеранські простори забезпечують і можливості для розвитку ветеранського підприємнитва і ветеранських стартапів. За її словами, зараз у міністерстві розробляються програми для підтримки ветеранського бізнесу.

Читайте також: Мінветеранів планує запустити бренд «Зроблено захисниками України»

Керівниця проєктів ГО «Простір можливостей» Оксана Коляда зазначила, що в Україні ветеранські простори почали відкриватися з 2015 року, коли був указ Президента про відкриття центрів надання допомоги учасникам бойових дій (УБД), і нині в Україні нараховується більше 20 ветеранських просторів. Вона розповіла, що було проведено аналітичне дослідження, присвячене темі розвитку в Україні ветеранських просторів як ефективного інструменту реінтеграції УБД в цивільне життя. Дослідження тривало 6 місяців.

"Проаналізували, які послуги вони надають. Одразу скажу, що простори надають десь більш-менш сталий набір послуг, але вони мають свої особливості. Деякі з них зосереджені більше на наданні екстреної психологічної підтримки в якихось кризових ситуаціях ветеранів, деякі направлені більше на ідеологічну складову, деякі центри мають більш соціально-орієнтований, клієнтоорієнтований набір своїх функцій", - розповіла Коляда.

Читайте також: Перехід до цивільного життя ветеранів є одним з пріоритетів Мінветеранів - заступник міністра

За її словами, робота ветеранських просторів базується на деяких основоположних речах: наявна державна регулююча база, кращі практики для поширення, функціонал наявних просторів.

Представниця міжнародного фонду «Відродження» Ольга Гальченко зазначила, що кількість ветеранських просторів буде зростати, вони досить неочікувано зараз організуються як на рівні областей, так і на рівні районів чи ОТГ. За її словами, така велика кількість ветеранських просторів формує запит на сталість та стандартизацію.

"Перші ветеранські простори створювалися на хвилі ентузіазму, волонтерства, меценатства, можливо, трохи хаотично, але з щирим бажанням допомогти ветеранам. Але наступним логічним кроком є те, що ці ветеранські простори мають шукати сталість фінансову, і сталість ресурсну. І є певні запити і потреби у внутрішній координації. Тобто координації всередині самого простору, якась структуризація системності роботи. І, звичайно, зовнішня координація, тобто взаємодія з іншими ветеранськими просторами", - додала Гальченко.

Читайте також: Лапутіна розповіла про завдання Консультативної ради з питань забезпечення прав ветеранів

Аналітичне дослідження «Ветерани: долаємо соціальне утриманство» проведено громадською організацією «Простір можливостей» за підтримки міжнародного Фонду «Відродження». Ознайомитися з ним можна на сайті громадської організації. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-