Україна долучається до проведення Всесвітнього тижня імунізації

Україна долучається до проведення Всесвітнього тижня імунізації

Укрінформ
Україна з 24 до 30 квітня долучається до Всесвітнього тижня імунізації, який цього року проходить під гаслом «Вакцини зближують нас».

Про це повідомляє Центр громадського здоров'я, передає Укрінформ. 

Як зазначається, мета заходу — підвищити рівень охоплення щепленнями завдяки кращій обізнаності й розумінню процесу імунізації.

"Переривання планової вакцинації — відповідно до Національного календаря щеплень — навіть на короткий період, підвищує ймовірність спалахів інфекцій і захворювань, яким запобігає вакцинація. Карантинні обмеження не скасовують профілактичних щеплень. У пріоритеті так само зберігаються первинні вакцинальні комплекси. У жодному разі не можна відкладати екстрену вакцинацію/постконтактну профілактику", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Дифтерія, правець і кашлюк: Україна отримала вакцини для рутинної імунізації

В Центрі здоров'я нагадали, що згідно з Календарем профілактичних щеплень в Україні проводять обов’язкову вакцинацію проти десяти захворювань: туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюку, правця, кору, гепатиту В, гемофільної інфекції, краснухи, епідемічного паротиту. Із 2022 року перелік доповнить вакцинація проти пневмококу. Вакцини за Календарем безоплатні для українців, їх закуповують державним коштом. 

Зазначається, що у 2020 році, попри пандемію COVID-19, в Україні вдалося досягти стабільного охоплення щепленнями на рівні 80%. До кінця року вдалося надолужити щеплення, пропущені через запровадження карантину в першій половині 2020 року. Проте для повноцінного захисту потрібно досягти охоплення вакцинацією на рівні 95%.

У ЦГЗ наголошують, що вакцини забезпечують захист у будь-якому віці, тож обмежень щодо віку немає.

Читайте також: Більшість українців готові вакцинуватися проти коронавірусу - ЮНІСЕФ

За підрахунками ВООЗ, щороку завдяки щепленням у світі вдається зберегти від двох до трьох мільйонів дитячих життів. Завдяки вакцинації людство перемогло натуральну віспу, а захворюваність на поліомієліт знизилася на 99%. Знизився рівень захворюваності на правець, дифтерію, кашлюк і краснуху. Смертність від кору знизилася на 75%. Щорічна смертність новонароджених від правця знизилася в понад 13 разів.

Як повідомляв Укрінформ, на цьому тижні Україна отримала вакцини для рутинної імунізації на понад 11,8 млн грн. Зокрема, були доставлені 204 тис. доз вакцини для профілактики гепатиту В, 600 тис. доз вакцини для профілактики дифтерії, правця і кашлюку, а також вакцина для профілактики захворювань, збудником яких гемофільна інфекція. Також очікується поставка вакцини для профілактики дифтерії та правця зі зменшеним вмістом антигену.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-