На Банковій презентували раду з питань забезпечення прав захисників

На Банковій презентували раду з питань забезпечення прав захисників

Відео
Укрінформ
Консультативна рада з питань забезпечення прав і свобод захисників України працюватиме заради захисту інтересів військовослужбовців та ветеранів.

Про це заявила радник заступника керівника Офісу Президента України, голова цієї Консультативної ради Альона Вербицька під час презентації новоствореного органу в Офісі Президента, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«У цій структурі, на цьому майданчику дійсно будуть розглядатися, аналізуватися ті матеріали, які надходитимуть до розгляду до Консультативної ради», - сказала Вербицька.

За її словами, консультативна рада займатиметься моніторингом додержання прав і свобод учасників Революції гідності, ветеранів Антитерористичної операції, військовослужбовців, які беруть участь у заходах із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі та стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, а також волонтерів і правозахисників.

«Питання, які до нас доходитимуть, розбиваємо умовно на чотири блоки. Перший блок, це будуть кримінальні провадження, що перебувають на стадії досудового розслідування. Другий блок проблемних питань, які можуть надходили до ради, це кримінальні провадження, що перебувають на стадії підготовки провадження до судового розгляду. Третій блок – кримінальні справи, по яких уже ухвалені вироки й людина відбуває покарання. Це якраз той блок, де історія про пораду про помилування, амністію, умовно-дострокове звільнення. І четвертий блок — це факти порушення прав захисників України, які знаходиться за межами кримінальних проваджень, тобто порушення прав людини під час проходження служби, десь порушення статуту ЗСУ та всі інші моменти, з якими можуть зіштовхуватися наші захисники», - пояснила голова цієї Консультативної ради.

Рада вноситиме пропозиції щодо захисту порушених прав згаданих осіб, помилування, забезпечення справедливого правосуддя та застосування амністії. Крім того, цей орган працюватиме над удосконаленням законодавства у сфері забезпечення прав і основоположних свобод осіб, які захищали Україну.

У новоствореному органі працюватимуть голова, двоє заступників голови, секретар та інші члени, які беруть участь у її роботі на громадських засадах. Очолила його радник заступника керівника Офісу Президента України Альона Вербицька. Заступниками голови Консультативної ради призначені народні депутати Ігор Герасименко та Єгор Чернєв. Секретарем Ради став радник керівника Офісу Президента Андрій Ляхович.

«До складу увійшла велика кількість фахівців, людей, які достеменно розуміються на своїй діяльності та багато років присвятили їй. Зокрема, із нами виконавчий директор громадської спілки «Українська Гельсінська спілка з прав людини» Олександр Павліченко, відомий фаховий адвокат Ігор Фомін, цілий ряд депутатів Верховної Ради, міністри», - зазначила Вербицька.

Читайте також: В Україні створюють електронний кабінет ветеранів

Як повідомляв Укрінформ, 12 березня Президент Володимир Зеленський утворив Консультативну раду з питань забезпечення гарантій прав і основоположних свобод осіб, які брали участь у захисті України. 10 квітня глава держави підписав інший документ, яким на зміну цього указу постановив перейменувати Консультативну раду з питань забезпечення гарантій прав і основоположних свобод осіб, які брали участь у захисті України на Консультативну раду з питань забезпечення прав і свобод захисників України. Зеленський також затвердив положення про Консультативну раду та її персональний склад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-