Дробович назвав дві умови формування здорової ідентичності українців

Дробович назвав дві умови формування здорової ідентичності українців

Укрінформ
Українцям слід усвідомити травматичні сторінки своєї історії, зокрема, співпрацю з тоталітарними режимами, аби створити здорову ідентичність, і ця історія знову не повторилася.

Таку думку висловив голова Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович під час експертного обговорення «Згуртованість суспільства та ідентичність», організованого Інститутом громадянського суспільства та Українським кризовим медіа-центром.

«Складна тема – співробітництво з тоталітарними режимами - як нацистським, з яким українці мали співробітництво під час Другої світової війни з різних мотивів - стратегія виживання, бажання отримати незалежну державу, помста радянському режимові, так і з комуністичним, бо під час Голодомору, хто розстрілював селян – це не були росіяни «сплошь и рядом», це були в переважній більшості самі ж українці, або хто здійснював заготівлі - це були українські чиновники. Це провина й досвід, які треба усвідомити. Це конфліктогенні речі, але якщо про них мовчати й не опрацьовувати, вони рано чи пізно призведуть до повторення тоталітарного режиму й м’ясорубки, яка почне самих себе з’їдати», - наголосив Дробович.

Читайте також: Меморіалізація Бабиного Яру завдання не приватних донорів, а держави - Дробович

На його думку, здорову ідентичність можна побудувати через усвідомлення історії власної родини в контексті історії громади та спільне опрацювання травматичних сторінок історії нації.

«Історична пам’ять може базисно відбутися за двох умов, перша – якщо є усвідомлення спільнотою власної історії й відчуття та зв’язок родинних історій з історією громади, і друга – це спільне опрацювання травматичних сторінок історії. Без цих двох умов неможливо побудувати жодну здорову ідентичність», - вважає Дробович.

Читайте також: Дробович розповів, на чому зосередиться УІНП у 2021 році

ГО Інститут громадянського суспільства разом з партнерами розпочав серію дискусій «Діалоги про згуртованість», мета якої – створити потужну дискусійну платформу для обговорення та обміну думками щодо ключових викликів, ідей, принципів, технологій формування потужної ефективної суспільної ідентичності, зокрема, сформувати запит на згуртованість у політиків, громадських діячів, інтелектуальних і культурних еліт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-