Україна за рік 19 разів повідомляла МАГАТЕ про радіоактивні матеріали

Україна за рік 19 разів повідомляла МАГАТЕ про радіоактивні матеріали

Укрінформ
Протягом 2020 року в Україні було виявлено 19 випадків незаконного обігу радіоактивних матеріалів, про які було повідомлено МАГАТЕ.

Про це йдеться в доповіді Державної інспекції ядерного регулювання про стан ядерної та радіаційної безпеки в Україні у 2020 році, представленій 13 квітня в інформагентстві Укрінформ.

"У рамках обміну інформацією з базою даних МАГАТЕ щодо інцидентів та незаконного обігу ядерних та інших радіоактивних матеріалів протягом 2020 року направлено 19 інформаційних повідомлень про випадки виявлення в Україні у незаконному обігу радіоактивних матеріалів", - повідомляє Держатомрегулювання.

Читайте також: МАГАТЕ проводить планову інспекцію Южно-Української АЕС

Так, зокрема, було зафіксовано 7 інцидентів з виявленням джерел іонізуючого випромінювання. 11 джерел іонізуючого випромінювання було виявлено у незаконному обігу. Також було встановлено 4 випадки радіоактивного забруднення металобрухту.

Крім того, у 2020 році з незаконного обігу було вилучено 56 радіоізотопних димосповіщувачів типу РІД, що мають у своєму складі радіоактивний ізотоп Pu-239.

Як зауважили в Держатомрегулюванні, йдеться, зокрема, про випадки постачання радіоактивно забрудненого металобрухту природними радіонуклідами на підприємства; крадіжки з підприємств; виявлення забруднених радіонуклідами матеріалів у посилках; на складах металобрухту. Також зупинено кілька спроб провезення радіоктивних матеріалів через кордон України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-