Цьогоріч до суду передали понад 650 справ про домашнє насильство – Венедіктова

Цьогоріч до суду передали понад 650 справ про домашнє насильство – Венедіктова

Укрінформ
В Україні за перші 2 місяці цього року правоохоронці зареєстрували понад 1000 правопорушень щодо домашнього насильства, до суду цьогоріч направлено більше ніж 600 справ щодо цього.

Як передає Укрінформ, про це у своєму відеозверненні у зв'язку з оголошення протидії домашньому насиллю пріоритетом роботи прокуратури на 2021 рік заявила генеральний прокурор Ірина Венедіктова, інформує пресслужба ОГП, передає Укрінформ.

«Тільки за січень-березень цього року зареєстровано понад 1000 таких кримінальних правопорушень, до суду вже передані більше 650», - поінформувала вона.

Як уточнила Венедіктова, торік у ЄРДР загалом було зареєстровано близько 3 тис. правопорушень щодо домашнього насильства, майже 2000 з них направлені до суду з обвинувальними актами. Зокрема, за її інформацією, торік було вчинено злочини, пов’язані з насильством в сім’ї, щодо 199 дітей.

Вона уточнила, що серед завдань прокурорів – ефективно представляти публічне обвинувачення в судах у таких справах.

Читайте також: Дитячий омбудсмен порадив, як захистити дитину від насильства в інтернеті

Генпрокурор розповіла про випадок, коли днями окружна прокуратура Івано-Франківська довела в суді вину місцевого мешканця у вчиненні домашнього насильства та тяжких тілесних ушкоджень.

Зокрема, 63-річний чоловік, вже був раніше судимий за нанесення побиття своєї співмешканки, однак продовжив знущатися над нею, і суд призначив йому 5 років позбавлення волі.

«Загалом за минулий рік за ст. 126-1 Кримінального кодексу України засуджено 778 осіб», - поінформувала Венедіктова.

Вона уточнила, що в Офісі генпрокурора планують впроваджувати спеціалізацію прокурорів у кримінальних провадження цієї категорії, для чого розробляються стандарти роботи з орієнтацією на кращі практики застосування закону та буде проведено необхідне навчання.

«Також ми розпочали більш тісну взаємодію прокурорів з громадськими організаціями, які опікуються питаннями протидії ґендерно-зумовленому і домашньому насильству. Офісом Генерального прокурора вже витребувано для вивчення 4 кримінальних провадження, на важливість яких звернули увагу представники громадянського суспільства. В рамках нашого стратегічного пріоритету «Відкрита прокуратура», ми створюємо секторальні робочі групи, в яких регулярно працюватимемо з профільними організаціями», - заявила вона.

Венедіктова наголосила, що її принципова позиція – подбати, щоб у 2021 році роль прокурора у захисті від домашнього та гендерно-зумовленого насильства стала більш відчутною.

Читайте також: Стамбульська конвенція: Туреччина першою увійшла, першою ж і вийшла

«Насильству немає виправдання, домашньому тим більше. Це не сімейна справа, не спосіб виховання, не специфічний вияв любові. Це злочин, про нього треба заявляти, бо може бути запізно», - зазначила вона.

Як повідомлялося, 8 квітня у МВС поінформували, що у Хмельницькій області за психологічне знущання над дружиною суд притягнув чоловіка до кримінальної відповідальності.

Зокрема, Полонський районний суд визнав винним 52-річного місцевого жителя в умисному систематичному вчиненні психологічного насильства і визначив йому покарання у вигляді 150 годин громадських робіт.

Як повідомляв Укрінформ, Кабінет Міністрів затвердив державну соціальну програму запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі на 2021-2025 роки.

Поліцейські минулого року щодоби отримували 570 звернень щодо фактів домашнього насильства, а загалом за 2020 рік поліція отримала майже 209 тис. таких заяв.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-