Якщо раптом повінь. Які права мають постраждалі

Якщо раптом повінь. Які права мають постраждалі

Укрінформ
Хто і в якому обсязі відшкодовуватиме громадянам збитки, завдані унаслідок стихійного лиха

В Україні люди часто страждають від стихійних лих. Тільки минулого року на Західній Україні повінь завдала шалених збитків. Крім того, останнім часом у нашій країні також спостерігаються сильні бурі й урагани, які завдають шкоди населенню.

За прогнозами Укргідрометцентру – можливе формування дощових паводків у квітні-травні. Річки Карпат є зоною потенційної небезпеки, оскільки гідрометеорологічна ситуація тут може різко змінюватися в короткий проміжок часу і значно ускладнитися при випадінні сильних дощів.

Ми вирішили розказати вам, як українці можуть відшкодувати збитки, які їм завдало стихійне лихо.

ЩО ТАКЕ СТИХІЙНЕ ЛИХО?

Відповідно до ст. 2 Кодексу цивільного захисту України стихійне лихо – це природне явище, що діє з великою руйнівною силою, заподіює значну шкоду території, на якій відбувається, порушує нормальну життєдіяльність населення, завдає матеріальних збитків.

ЯКІ ПРИРОДНІ ЯВИЩА ВІДНОСЯТЬ ДО СТИХІЙНОГО ЛИХА?

До стихійного лиха відносяться: епідемія, сильний шторм, циклон, ураган, торнадо, буревій, повінь, нагромадження снігу, ожеледь, град, заморозки, замерзання моря, проток, портів, перевалів, землетрус, блискавка, пожежа, посуха, просідання і зсув ґрунту, інші стихійні лиха тощо.

Характерною рисою стихійного лиха є його непередбачуваність.

ХТО ВІДПОВІДАЄ ЗА ВІДШКОДУВАННЯ ЗБИТКІВ?

Захищати населення, території, навколишнє природне середовище та майно від надзвичайних ситуацій, які спричинені стихійним лихом, шляхом запобігання таким ситуаціям, ліквідації їхніх наслідків і надання допомоги постраждалим у мирний час та в особливий період має держава.

Питання, пов’язані зі зменшенням збитків та ліквідацією наслідків стихійного лиха, мають вирішувати органи державної влади та місцевого самоврядування. Серед заходів, спрямованих на зменшення шкоди від стихійного лиха, особливо виокремлюють організацію роботи рятувальних служб, створення відповідної інфраструктури, евакуацію населення із районів стихійного лиха тощо.

ЩО ВКЛЮЧАЄ В СЕБЕ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПОСТРАЖДАЛИХ ОСІБ?

Заходи соціального захисту та відшкодування матеріальних збитків постраждалим внаслідок надзвичайної ситуації включають:

● надання (виплату) матеріальної допомоги (компенсації);
● забезпечення житлом;
● надання медичної та психологічної допомоги;
● надання гуманітарної допомоги;
● надання інших видів допомоги.

Крім того, забезпечення продуктами та речами першої необхідності постраждалих осіб відбувається також за рахунок гуманітарної допомоги, яка є цільовою адресною безоплатною допомогою в грошовій або натуральній формі, у вигляді безповоротної фінансової допомоги або добровільних пожертвувань, або допомогою у вигляді виконання робіт, надання послуг, що надається іноземними та вітчизняними донорами із гуманних мотивів отримувачам гуманітарної допомоги в Україні або за кордоном, які потребують її у зв’язку з соціальною незахищеністю, матеріальною незабезпеченістю, важким фінансовим становищем, виникненням надзвичайного стану, зокрема внаслідок стихійного лиха.

ЯКИЙ ПОРЯДОК ВІДШКОДУВАННЯ ШКОДИ У РАЗІ ЗАВДАННЯ ЗБИТКІВ МАЙНУ?

1. Відповідно до Порядку відшкодування шкоди особам, які постраждали від надзвичайних обставин, затвердженого постановою Кабінету міністрів України від 05 жовтня 1992 року № 562, органи державної виконавчої влади, виконавчі органи місцевого самоврядування (комісії у справах осіб, які постраждали від надзвичайних обставин) видають потерпілим довідки про визнання їх такими, що постраждали від надзвичайних обставин, при наявності паспорта або документа, що його заміняє. Зазначена довідка є підставою для вирішення питань забезпечення житлом, відшкодування заподіяних матеріальних збитків, працевлаштування і надання іншої необхідної допомоги.

2. Щоб отримати гарантовану безкоштовну допомогу від держави особі, яка вважає, що є постраждалою внаслідок стихійного лиха, потрібно подати письмову заяву органу державної виконавчої влади, органу місцевого самоврядування, де зазначити короткий опис подій, що відбулися, попереднє зазначення видів та масштабів збитків. Результатом реагування органів державної виконавчої влади, органів місцевого самоврядування є виїзд спеціально створеної комісії у справах осіб, які постраждали від надзвичайних обставин, на місце події, про що в подальшому складається відповідний акт обстеження. У даному акті зазначаються обставини завдання збитків, види та розмір завданої шкоди, загальний майновий стан постраждалих та інші вагомі дані за необхідності.

3. У разі відсутності згоди щодо питань, пов'язаних із відшкодуванням шкоди, спір вирішується у судовому порядку.

ЯКОЮ МОЖЕ БУТИ СУМА ВІДШКОДУВАННЯ?

Сума, яка підлягає відшкодуванню за втрачене майно внаслідок стихії, яке було застраховане, залежить від умов договору страхування.

Якщо майно не було застраховане відповідно до законодавства, матеріальні збитки, у тому числі вартість будівель, сільськогосподарських тварин, плодоягідних насаджень, посівів може відшкодовуватися за рахунок коштів місцевого чи державного бюджетів, суб’єктів господарювання або фізичних осіб, винних у виникненні надзвичайних ситуацій, добровільних пожертвувань фізичних та юридичних осіб, благодійних організацій та об’єднань громадян, а також інших не заборонених законодавством джерел.

ЧИ МОЖУТЬ ЗАБЕЗПЕЧИТИ ПОСТРАЖДАЛИХ ОСІБ ЖИТЛОМ?

Відповідно до статті 86 Кодексу цивільного захисту України місцеві державні адміністрації, органи місцевого самоврядування та суб’єкти господарювання забезпечують житлом постраждалих, житло яких стало непридатним для проживання внаслідок надзвичайної ситуації, шляхом:

● надання житлових приміщень з фонду житла для тимчасового проживання;
● позачергового надання житла, збудованого за замовленням місцевих державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування та суб’єктів господарювання;
● будівництва житлових будинків для постраждалих;
● закупівлі квартир або житлових будинків.

ХТО НЕ ЗАБЕЗПЕЧУЄТЬСЯ ЖИТЛОМ?

Постраждалі, яким виплачено грошову компенсацію за зруйновану або пошкоджену квартиру (житловий будинок), житлом за рахунок держави не забезпечуються.

ДОВІДКОВО

Після 20 червня минулого року в західних регіонах країни через рясні дощі почалися сильні повені. Були зруйновані сотні кілометрів автодоріг, десятки мостів та кілометри берегових укріплень, відселені сотні людей.

Уряд виділив понад 700 млн грн на першочергові кроки з подолання наслідків негоди та звернувся до Ради з проханням погодити виділення ще 2 млрд грн. 21 липня президент Володимир Зеленський підписав Закон «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» №746-ІХ, який Верховна Рада ухвалила 3 липня 2020 року. Збитки, завдані стихією, оцінювали щонайменше у 2,5 млрд грн.

На Прикарпатті були підтоплені 263 населені пункти, понад 13 тис. житлових будинків пошкоджені, 20 – зруйновані повністю. Окрім того, зруйновано 201 км доріг, 93 мости, понад 80 км берегоукріплень. Під час повені загинули 4 людини. Для ліквідації наслідків стихії з резервного фонду Державного бюджету для області було виділено 480 мільйонів гривень.

У Чернівецькій області під час повені загинули 3 людей. Через паводки було пошкоджено 31 гідротехнічну споруду та 17 мостів, підтоплено 51 населений пункт, 1750 житлових будинків, 3776 криниць, затоплено 819 підвалів, 3642 присадибні ділянки, пошкоджено 2818 га сільськогосподарських угідь. Крім того, із зони підтоплення відселили 136 осіб, з них – 42 дітей. Загальні збитки, які завдала стихія Буковині, сягнули 570 мільйонів гривень.

1 жовтня Кабінет міністрів України ухвалив рішення про виділення додаткових коштів на суму 175,27 млн грн на ліквідацію червневої повені у західних районах України. Сума коштів з резервного фонду державного бюджету, що виділена постраждалим областям, уже складає 1 млрд 377 млн 475 тис. гривень.

За матеріалами офіційних сайтів органів влади, Укрінформу та інших ЗМІ
Використані джерела:  12345 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-