Україна має отримати 32 мільйони доз вакцини проти коронавірусу – Степанов

Україна має отримати 32 мільйони доз вакцини проти коронавірусу – Степанов

Укрінформ
Україна має контракти на постачання 24 млн доз вакцини від COVID-19, з урахуванням поставок COVAX - 32 млн доз.

Як передає Укрінформ, про це під час засідання Кабінету Міністрів повідомив міністр охорони здров'я Максим Степанов.

«Зараз ми маємо контракти на постачання ще 24 млн доз вакцини. Це 10 млн (доз - ред.) вакцини Novavax, поставки якої ми очікуємо в липні цього року. 2 млн вакцини Covishield, 500 тис. якої майже використано. 1,5 млн доз цієї вакцини ми очікуємо найближчі місяці, в квітні-травні, щоб повністю закрити цей контракт. 2 млн вакцини китайського виробника Sinovak, 215 тис. доз вже знаходяться в Україні. Вчора ми отримали підписаний з боку компанії Pfizer (контракт - ред.) на 10 млн доз вакцини, які будуть поставлені протягом 2021 року», - сказав Степанов.

Він додав, що з урахуванням поставок 8 млн доз вакцини, яких Україна очікує від глобальної ініціативи COVAX, загалом Україна має отримати 32 млн доз вакцини від COVID-19.

Читайте також: Україна у квітні очікує нову партію вакцин Sinovac і поставки від COVAX

Також Степанов вважає, що в Україні є всі умови для надання можливості всім бажаючим вакцинуватися від COVID-19 до кінця року. Так, за його словами, в проєкті Національного плану пропонується визначити мінімальну кількість щеплень, яка має проводити наша медична система, щоб охопити 70% населення щепленням до кінця року.

«Це майже 6 млн щеплень на місяць, або 270 тис. щеплень на добу без вихідних. Чи можемо ми це зробити? Так. Але тільки у випадку, якщо до цього процесу будуть долучені всі рівні державного управління, зокрема, голови ОДА та очільники місцевого самоврядування. Міністерство самостійно, в ручному режимі не змозі управляти такою мережею пунктів щеплення, а це тисячі пунктів щеплення по всій території України», - сказав Степанов.

Окрім цього, за словами Степанова, проєкт Національного плану вакцинації містить інформацію про кількість доз вакцини, які вже законтрактовані державою, та тих, що очікуються в рамках COVAX.

«Це дає нам можливість оцінити, в якому місяці у нас на рівні медичної системи виникає дефіцит препарату для проведення щеплення. І тут МОЗ також потрібна підтримка всіх членів уряду, оскільки в доступі до вакцини в глобальному масштабі сьогодні ми спостерігаємо ситуацію “вестернів”: хто сильніший, той забирає все», - сказав Степанов.

Він додав, що Національний план вакцинації буде представлений на розгляд уряду вже на найближчому засіданні.

Як повідомляв Укрінформ, вакцинація проти COVID-19 в Україні розпочалася 24 лютого 2021 року. Згідно з дорожньою картою МОЗ, яка була затверджена у грудні 2020 року, вакцинація відбуватиметься в п’ять етапів. На першому етапі щеплюватимуть медичних працівників лікарень, де надають допомогу хворим на COVID-19, бригади екстреної допомоги, співробітників лабораторій, що тестують на COVID-19, мешканців та персонал будинків для людей похилого віку і військових у зоні ООС. Усі щеплення є добровільними й безоплатними.

Читайте також: Законтрактували достатньо COVID-вакцин для більшості населення у 2021 році - Шмигаль

На сьогодні Україна отримала 500 тис. доз вакцини Covishield виробництва індійського Інституту сироватки крові. Ця вакцина схвалена для екстреного застосування Всесвітньою організацією охорони здоров'я. В Україні вакцину зареєстрували 22 лютого 2021 року.

Крім того, в Україну прибуло 215 тис. доз вакцини CoronaVac виробництва китайської компанії Sinovac Biotech. Препарат спершу має пройти лабораторний контроль МОЗ. Ця вакцина також перебуває на останніх стадіях погодження Всесвітньою організацією охорони здоров’я для екстреного застосування. В Україні її зареєстрували 9 березня 2021 року.

За весь час пандемії в Україні захворіли 1 784 579 осіб, одужала 1 373 851 особа, летальних випадків – 35 498, проведено 8 456 635 ПЛР-тестувань.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-