Денісова розповіла про порушення права на меддопомогу під час пандемії

Денісова розповіла про порушення права на меддопомогу під час пандемії

Укрінформ
В умовах пандемії системного характеру набули порушення прав громадян на надання медичної допомоги та права на охорону праці медичних працівників.

Про це повідомила Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова під час презентації своєї щорічної доповіді про стан додержання та захисту прав і свобод людини і громадянина в Україні за минулий рік, передає кореспондент Укрінформу.

"В умовах пандемії системного характеру набули порушення прав на надання медичної допомоги громадянам, додержання права на охорону праці медичних працівників. Нами було проведено моніторинг додержання права людини на охорону здоров'я в умовах пандемії. Зокрема, щодо надання необхідних медичних послуг усім, хто їх потребував, і додержання прав медичних працівників на забезпечення фінансування. Результати засвідчили системне порушення цього права", - зауважила омбудсмен.

Так, за словами Денісової, закриття медичних закладів і функціонування тих, що залишилися на рівні районів або областей, значно ускладнили доступ до медичної допомоги.

"Інколи люди змушені долати відстані понад 50 км, щоб дістатися до медичного закладу. За даними Держкомстату, з 617 тисяч осіб, які померли протягом 2020 року, 285 тисяч померли через ішемічну хворобу серця. Тобто це можна говорити - просто не була надана вчасно медична допомога", - сказала Денісова.

Вона додала, що скорочення медичних закладів пов'язане з недостатністю фінансування.

"При цьому зі спеціально створеного бюджетного фонду на сферу медицини у 2020 році було виділено лише близько 28%. З метою захисту прав громадян у сфері охорони здоров'я мною подано конституційне подання до Конституційного Суду України про визнання неконституційними окремих положень деяких законів України, розпочався судовий розгляд", - розповіла Уповноважений ВР з прав людини.

За словами омбудсмена, повідомлення пропорушення соціальних прав торік становлять 14, 7% від усіх звернень.

Читайте також: Денісова торік отримала понад 48 тисяч повідомлень про порушення прав людини

Як повідомлялося, 6 січня Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила, що звернулася до Конституційного Суду з поданням щодо окремих положень законів, що стосуються сфери охорони здоров'я та подолання пандемії COVID-19.

1 лютого в Офісі омбудсмана повідомили, що Конституційний Суд відкрив конституційне провадження у справі за поданням Денісової щодо окремих положень законів, що стосуються сфери охорони здоров'я та подолання пандемії COVID-19.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-