Денісова торік отримала понад 48 тисяч повідомлень про порушення прав людини

Денісова торік отримала понад 48 тисяч повідомлень про порушення прав людини

Відео
Укрінформ
Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова минулого року отримала загалом 48 405 повідомлень щодо порушень прав людини від 48 169 осіб.

Про це вона поінформувала під час презентації своєї щорічної доповіді про стан додержання та захисту прав і свобод людини і громадянина в Україні за минулий рік, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“У 2020 році до мене звернулося більше 48 169 осіб, надійшло 48 405 повідомлень, про порушення прав людини, що більше на 40% порівняно з 2019 роком. Більшість повідомлень стосувалася порушень громадянських і політичних прав — їх більше 50%, п'ята частина була присвячена порушенням економічних, соціальних і культурних прав”, - поінформувала вона.

За словами Денісової, з початком пандемії COVID-19 та карантинних заходів із квітня минулого року щомісячна кількість повідомлень про порушення прав людини почала зростати порівняно з аналогічними періодами 2019 року.

Зокрема, у травні минулого року, як повідомила український омбудсман, було зафіксовано збільшення на 30% таких повідомлень, у червні — на 75% тощо.

Читайте також: Російська окупація: Денісова заявляє про незаконне утримання 413 українців

Денісова повідомила, що найбільша кількість подібних повідомлень надійшла до неї за червень і липень минулого року, вони стосувалися порушень прав громадян на звернення до органів влади, щодо доступу до інформації, судового захисту та свободи пересування.

“З метою поновлення порушених прав людини були вжиті наступні заходи: подано 20 044 запити до органів влади та місцевого самоврядування, внесено 60 подань, 39 приписів, укладено 237 протоколів. Окрім того, було проведено моніторинг 310 судових засідань і подано 19 позовів від імені осіб про поновлення у судовому порядку порушених прав і свобод”, - поінформувала Денісова.

Вона уточнила, що “нами було проведено 2654 моніторингових візити, у рамках НПМ (національного превентивного механізму - ред.) — 815, що більше, ніж у 2019 році”.

“За результатами вжитих нами заходів в 92% звернень громадян було поновлено порушені права або вжиті заходи щодо надання роз'яснення, щодо інших 5% - ще триває розгляд (у різних установах — ред.), ще 3% звернень ... було направлено за належністю до відповідних органів”, - повідомила Денісова.

Читайте також: Денісова прокоментувала «роман» неповнолітніх блогерів

Також, за її словами, торік до суб'єктів нормотворення було подано 1832 позиції Уповноваженого ВР з прав людини до проєктів нормативно-правових актів, і у щорічній доповіді, яку вона представляла, було надано 204 рекомендації органам держвлади, місцевого самоврядування та іншим суб'єктам.

Крім того, повідомила Денісова, у 2020 році вона отримала 3579 повідомлень про порушення економічних прав.

"До економічних прав надійшло 3579 повідомлень. Через повідомлення громадян та моніторинг 216 ОТГ встановлено системне порушення права на землю, повільний темп реєстрації земельних ділянок, відмова державних реєстраторів у реєстрації прав на земельні ділянки, вимоги місцевих рад для отримання права на землю надавати документи, які не передбачені законодавством", - зазначила Денісова.

Вона поінформувала, що за результатом виконання наданих Офісом омбудсмана рекомендацій органами місцевого самоврядування вжито заходи для поновлення порушених прав громадян.

Крім того, за словами Денісової, в умовах пандемії під загрозою опинилася реалізація права на підприємницьку діяльність.

"Підприємці зверталися до мене стосовно правомірності карантинних обмежень. Застосування штрафних санкцій є наслідком швидкої зміни карантинних правил без належного роз'яснення їхніх положень суспільству. Нами були дані відповідні роз'яснення підприємствам", - розповіла Уповноважений ВР з прав людини.

Денісова також зазначила, що Офісом омбудсмана у співпраці з Данським інститутом з прав людини з міжнародною лабораторією бізнесу з прав людини Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого було здійснено дослідження: "Бізнес і права людини в часи COVID-19". Його результати було представлено на дев'ятому щорічному форумі ООН з питань бізнесу та прав людини.

Читайте також: КСУ взявся за подання Денісової про медреформу

Також за ініціативою омбудсмена до Національної стратегії з прав людини вперше включено окремий розділ про забезпечення прав людини в процесі ведення господарської діяльності.

"Моніторинг 24 ОДА щодо реалізації прав людини на одержання екологічної інформації виявив порушення цього права в 11 ОДА. За результатами мого звернення до Міндовкілля ОДА було розміщено відповідну інформацію", - сказала Денісова.

Вона зауважила: скарги на порушення економічних, соціальних і культурних прав торік становили п'яту частину всіх повідомлень, що на 30% більше, ніж у 2019 році.

Як повідомлялося, 17 березня Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова вручила голові ВР Дмитру Разумкову щорічну доповідь Уповноваженого ВР з прав людини про стан додержання та захисту прав і свобод людини і громадянина в Україні за 2020 рік.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-