КСУ взявся за подання Денісової про медреформу

КСУ взявся за подання Денісової про медреформу

Укрінформ
Велика палата Конституційного Суду розпочала розгляд подання уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової щодо конституційності низки положень законів у сфері охорони здоров'я.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Суддею-доповідачем у справі є Віктор Городовенко.

За його словами, автор клопотання наголошує, що положення частини 3 ст. 49 Конституції гарантують нескорочення наявної мережі державних комунальних закладів охорони здоров’я. Натомість положення оспорюваних законів «Основи законодавства України про охорону здоров'я», «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» нерідко призводять до необгрунтованого припинення діяльності закладів охорони здоров’я, які надають членам територіальних громад меддопомогу.

Читайте також: Майже 60% українців – за медреформу, але зі суттєвими змінами

«У зв’язку із цим у конституційному поданні звертається увага, що на законодавчому рівні раніше було встановлено мораторій на ліквідацію та реорганізацію закладів охорони здоров’я та скорочення працівників цих медзакладів, однак закон, який встановлював такий мораторій, оспорюваними положеннями закону було визнано таким, що втратив чинність», - зазначив Городовенко.

Автор подання вважає, що оспорювані положення є неконституційними, оскільки дають змогу звузити Програму медгарантій, додав суддя.

Після заслуховування судді-доповідача суд перейшов до закритої частини розгляду справи для ухвалення рішення.

Як повідомляв Укрінформ, омбудсмен звернулася до КСУ щодо відповідності Конституції положень частин п'ятої, шістнадцятої статті 16 Основ законодавства України про охорону здоров'я, частини шостої статті 4 Закону «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення», частини четвертої статті 29 Закону «Про захист населення від інфекційних хвороб», абзацу другого розділу II Закону «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-