Пенсіонери отримали в середньому на 300 гривень більше завдяки індексації — Шмигаль

Пенсіонери отримали в середньому на 300 гривень більше завдяки індексації — Шмигаль

Укрінформ
Вісім мільйонів українських пенсіонерів за березень отримали в середньому на триста гривень більші виплати завдяки проведеній індексації.

Як передає Укрінформ, про це Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль написав у Фейсбуці.

"Індексацію пенсій за березень повністю завершено. 43 млрд грн виплатили. Це на 20% більше, ніж за березень минулого року. Середній розмір підвищення для однієї людини склав трохи понад 300 грн. Загалом індексація торкнулася 8 млн українських пенсіонерів", - написав він .

Також зауважив, що з квітня також почали індексацію виплат для працюючих пенсіонерів. Вона орієнтовно торкнеться 400-600 тисяч людей. Збільшення пенсії визначається для кожного пенсіонера індивідуально залежно від страхового стажу та від заробітної плати (доходу), з якої обчислюється пенсія. " З 1 липня будуть збільшені надбавки за понаднормовий стаж, надбавки учасникам та інвалідам війни, надбавки учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, пенсії за особливі заслуги. Буде підвищено мінімальну пенсію. З жовтня встановимо щомісячні доплати до пенсії до 400 грн для пенсіонерів віком 75-80 років", - написав він.

Читайте також: З 1 квітня пенсійний вік для жінок зріс до 60 років

Шмигаль звернув увагу, що з грудня відбудеться чергове підвищення мінімальної пенсії, а також збільшення надбавок до виплат окремим категоріям громадян. "Ці кроки - важлива частина соціальної політики нашого Уряду. При цьому ми розуміємо, що для того, аби українці отримували пенсії у 2-3 рази вище, потрібно змінювати саму систему пенсійного забезпечення. За 30 років в Україні так і не запустили повноцінну накопичувальну пенсію, коли людина протягом трудового життя відкладає кошти на свій особистий пенсійний рахунок. Така система працює в більшості заможних країн і таку систему ми вже цього року плануємо запустити в Україні", - наголосив очільник уряду.

Читайте також: Шмигаль побачив поліпшення споживчих настроїв українців

За його повідомленням уряд пропонує наступну модель: 2% зі сплачених людиною податків йдуть на її особистий пенсійний рахунок; на цей рахунок потрапляють ще 2% від ЄСВ, який сплачує за людину роботодавець; людина сама зможе обирати пенсійний фонд, який далі буде інвестувати її кошти; інвестиції можуть відбуватися лише у надійні та не ризиковані фінансові інструменти; українці, які виходять на пенсію, зможуть обирати: забрати всі накопичені кошти одразу, отримувати виплати рівними частинами та навіть залишити частину своїх виплат у спадок; накопичувальна пенсійна система в жодному разі не скасовує солідарну, а буде додатковими виплатами.

Також Шмигаль зауважив, що наразі Кабінет Міністрів працює з експертами та народними депутатами, щоб врахувати всі деталі сформувати найкращу модель запуску накопичувальної пенсійної системи, впровадження якої займе не один рік.

Читайте також: Зміни при виході на пенсію з 1 квітня 2021 року. Інфографіка

Як повідомлялося, 1 березня 2021 року розпочато автоматичний перерахунок пенсій для осіб, які отримують пенсії, призначені згідно із законами України „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, „Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб” (з-поміж військовослужбовців строкової служби), „Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”.

Фото: КМУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-