Україна планує долучитись до місії НАТО в Іраку й операції у Середземному морі

Україна планує долучитись до місії НАТО в Іраку й операції у Середземному морі

Укрінформ
На сьогодні ЗСУ беруть участь в операції НАТО у Косово та тренувально-дорадчій місії НАТО “Рішуча підтримка” в Ісламській Республіці Афганістан. В планах України участь й в інших місіях Альянсу.

Як передає Укрінформ, про це під час брифінгу заявив начальник управління двостороннього військового співробітництва Головного управління військового співробітництва і верифікації ЗСУ полковник Андрій Павелко, повідомляє пресслужба Генштабу.

«У наших планах – збільшення національного внеску в операції та місії НАТО. Вже у цьому році планується залучити перші активи до місії НАТО в Іраку та операції НАТО “Морський охоронець” у Середземному морі, а надалі – нарощувати наші внески», - поінформував Павелко.

Він також поінформував, що у ЗСУ ведеться активна робота з впровадження стандартів НАТО. Так, на кінець 2020 року загалом запроваджено 292 нормативних документи НАТО шляхом розроблення 317 національних документів. Запроваджені стандарти НАТО застосовуються у таких галузях як воєнна політика, безпека та стратегічне планування, операції та бойові дії, підготовка території держави до оборони, розвідка, інформаційні та психологічні операції, військовий зв'язок, розроблення, поставлення на виробництво та прийняття на озброєння зразків озброєння, військової та спеціальної техніки, стратегічні комунікації, гендерні перспективи тощо.

У Генштабі також відзначили, що важливим етапом стало отримання Україною в червні 2020 року статусу партнера НАТО з розширеними можливостями, що відкрило шлях для подальшого поглиблення практичного співробітництва.

Читайте також: Генштаб — про співробітництво з НАТО: до спільних дій готові 13 підрозділів та військових частин

«Держава зі статусом партнера НАТО з розширеними можливостями може бути попередньо визнана потенційним учасником майбутніх операцій Альянсу, що надає її представникам доступ до механізму кризових консультацій, оперативного планування та обміну інформацією, а також може мати представництво у штабах НАТО та операційних штабах на посадах, які закриті для інших країн-партнерів», - пояснив Павелко.

За його словами, цей статус також розширює перелік заходів підготовки персоналу та підрозділів, дозволяє участь у навчаннях за тематикою статті 5 Північноатлантичного договору, надає допуск до навчань з кібербезпеки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-