Радуцький розповів про небезпеку «британського» і «південноафриканського» штамів

Радуцький розповів про небезпеку «британського» і «південноафриканського» штамів

Укрінформ
Голова Комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування, народний депутат від "Слуги народу" Михайло Радуцький вважає, що в Україні настав час для більш радикальних кроків у боротьбі з коронавірусом.

Як передає Укрінформ, про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

"Британський" штам став однією з причин третьої хвилі пандемії. Ризик інфікуватись ним на 50% вище, рівень летальності – на 60%. Саме через "британський" вірус у країні встановлений ще один антирекорд – лише за офіційними даними інфікувалось майже 20 тис. громадян. Це найвищий показник з початку пандемії. Критично високі показники госпіталізації (понад 5 тис. осіб) та смертності (433)", - заявив Радуцький.

За його словами, Україну очікують ще складніші випробування через "південноафриканську" мутацію коронавірусу.

"Південноафриканський" штам вважається ще агресивнішим, ніж "британський". Ця мутація СOVID-19 була виявлена наприкінці минулого року у Південно-Африканській республіці. За даними ВООЗ, штам циркулює у 51 країні. Зокрема, у США, Канаді, Австралії, Китаї, Ізраїлі, Німеччині, Латвії, Чехії. "Південноафриканський" штам частіше вражає молодих людей та інфікує повторно тих, хто вже перехворів", - наголосив Радуцький.

Читайте також: В Україні щеплення від коронавірусу за добу отримали більш як 19 тисяч осіб

За його словами, дослідження у ПАР свідчать, що мутація вірусу знижує ефективність вакцин на 30%. "Проте виробники вакцин мають інші дані. Pfizer/BioNTech у цьому випадку демонструє ефективність 91% (на інші штами вірусу – 95%). Щодо вакцини AstraZeneca дослідження ще не завершені. Виробник Sinovac Biotech заявив про ефективність вакцини проти цього штаму, втім точних цифр не називає", - зазначив голова профільного комітету.

Як наголосив Радуцький, "адаптивними протиепідеміологічними заходами, якими ми користувались останні пів року, навалу штамів коронавірусу не стримати". "Інші країни вже запровадили безпрецедентні загальнонаціональні карантинні обмеження", - додав він.

Читайте також: Уряд поки не розглядає запровадження всеукраїнського локдауну

Як повідомляв Укрінформ, 1 квітня міністр охорони здоров'я Максим Степанов повідомив, що "британський" штам коронавірусу наразі виявлений у всіх регіонах України, а в двох областях - ще й новий "південноафриканський" штам.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-