Хабар для керівників САП та НАБУ: справу про підкуп передали до суду

Хабар для керівників САП та НАБУ: справу про підкуп передали до суду

Укрінформ
Прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури скерували до суду справу про підкуп керівників антикорупційних органів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Національне антикорупційне бюро України.

"Прокурори САП скерували до суду складений детективами НАБУ обвинувальний акт стосовно осіб, які намагалися передати неправомірну вигоду у розмірі 5 млн доларів США керівництву антикорупційних органів за закриття кримінального провадження за підозрою ексміністра екології (щодо його ймовірної причетності до заволодіння коштами стабілізаційного кредиту Національного банку, виданого ПАТ «Реал банк» і легалізації цих коштів)", - ідеться в повідомленні.

Серед обвинувачених: перший заступник начальника ГУ ДПС у м.Києві — ч.5 ст. 27 ч.4 ст. 369 Кримінального кодексу України (пособництво у наданні службовій особі, яка займає особливо відповідальне становище, неправомірної вигоди за вчинення нею в інтересах третьої особи дії з використанням наданої їй влади, за попередньою змовою групою осіб); один із керівників групи компаній, афільованої з колишнім міністром екології та природних ресурсів часів президентства Віктора Януковича — ч.5 ст.27, ч.4 ст.369 КК України; колишній керівник одного з департаментів ДФС України — ч.5 ст.27, ч.4 ст.369 КК України.

Читайте також: Хабар у $6 мільйонів: ексменеджеру Burisma продовжили зобов'язання

Як повідомляв Укрінформ, 12 червня 2020 року детективи НАБУ затримали групу осіб, які намагалися передати 6 млн доларів хабаря керівництву антикорупційних органів за закриття кримінального провадження проти ексміністра екології часів президентства Януковича, яке восени 2019 року Генпрокуратура передала до НАБУ. Ексміністра підозрюють у привласненні, розтраті майна (ч. 5 ст. 191 ККУ), відмиванні грошових коштів, здобутих злочинним шляхом (ч. 3 ст. 209 ККУ) - так звана "справа Бурісми".

1 липня 2020 року ексміністру екології повідомили про підозру в організації надання хабара керівникам САП і НАБУ у розмірі 6 млн доларів. 10 серпня його оголосили у розшук.

Правоохоронці вилучили 6 млн доларів, з яких 5 млн передбачалися безпосередньо за закриття справи, 1 млн - за «консультаційні послуги» посереднику.

26 березня 2021 року Вищий антикорупційний суд установив стороні захисту строк по 31 березня для ознайомлення з матеріалами у цій справі.

29 березня Верховний Суд передав справу про підкуп керівників Національного антикорупційного бюро України і Спеціальної антикорупційної прокуратури до Київського апеляційного суду. У НАБУ заявили, що це фактично легітимізує порушення Кримінального процесуального кодексу України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-