Апеляцією на вирок політв'язню Марченку в Росії займається новий адвокат

Апеляцією на вирок політв'язню Марченку в Росії займається новий адвокат

Укрінформ
Адвокатом українського політв'язня в РФ Олександра Марченка став представник петербурзької правозахисної «Команди 29» Євген Смирнов, він займається апеляцією на вирок, винесений у листопаді минулого року.

Про це розповіла Укрінформу дружина політв'язня Катерина Марченко.

«Не так давно в справу вступили нові адвокати з «Команди 29». У зв'язку з цим Олександр трохи підбадьорився - адвокат Євген Смирнов каже, що у мого чоловіка зараз позитивний настрій. Минулого тижня відбулося перше судове засідання, на якому була розглянута апеляційна скарга на обвинувальний вирок Краснодарського крайового суду від 26 листопада минулого року», - розповіла Катерина Марченко.

За її словами, останнє судове засідання пройшло в більш доброзичливому форматі, ніж раніше - вперше за два роки в Олександра з'явилося «право на слово».

Читайте також: Апеляцію на вирок в'язню Кремля Марченку не розглядають уже два місяці

На здоров'я Марченко не скаржиться, хоча його стан не найкращий. Хіба що викликає тривогу те, що за пів року так і не було відповіді щодо результатів обстеження на гормони – притому що контроль цих показників за приписом лікаря належить проводити кожні 3 місяці. «Тобто вже час проводити нове дослідження, а ми ще не знаємо результатів попереднього. Нагадаю, що в 2016 році Олександру видалили щитоподібну залозу, і без таблеток і регулярних досліджень він обходитися не може», - пояснює дружина політв'язня.

Вона додала, що чоловік намагається максимально використовувати вільний час – багато читає і - наскільки можливо - займається спортом.

Як повідомлялося, 26 листопада 2020 року українцеві Олександру Марченку в РФ було винесено вирок - 10 років позбавлення волі.

Читайте також: Політв'язень в РФ Марченко написав дружині, що «судові засідання схожі на цирк»

17 грудня 2018 року його затримало «МДБ ДНР». 2 місяці Марченка перебував у донецькій катівні «Ізоляція», де, за його словами, зазнавав тортур. Згодом чоловіка відвезли на неконтрольовану ділянку кордону України і РФ та передали представникам ФСБ Росії. Ще майже два з половиною місяці його утримували в депортаційному центрі Краснодарського краю.

Кримінальну справу проти Марченка було порушено 30 квітня 2019 року. Після цього його помістили в СІЗО, обвинувативши в приготуванні до придбання та незаконному переміщенню з території Росії продукції військового призначення, а також у шпигунстві.

У грудні 2019 року Правозахисний центр «Меморіал» визнав українця Марченка політв'язням.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-