Лікар спростовує, що після COVID-19 пів року не слід вакцинуватися

Лікар спростовує, що після COVID-19 пів року не слід вакцинуватися

Укрінформ
Причиною відмови деяких медпрацівників вакцинуватися на першому етапі стала певна дискомунікація через хибні повідомлення.

Про це на пресконференції, яка була організована Укрінформом, розповів професор кафедри анестезіології та інтенсивної терапії Національного медичного університету імені О.О. Богомольця Сергій Дубров.

“На першому етапі вакцинації було заплановано провести щеплення 367 тисяч осіб, в першу чергу це медичні працівники, які надають допомогу хворим з ковід-19 . Є певна дискомунікація, яка вплинула, як мені здається, на те, що багато лікарів відмовилися або відмовляються від вакцинації. В чому полягає ця дискомунікація: це інформація ряду фахівців, не зовсім компетентна, м’яко кажучи, інформація, щодо того, що якщо людина перехворіла на COVID-19, то не слід проводити вакцинацію 6 місяців. Ми знаємо, що дуже багато медичних співробітників перенесли захворювання, тому це є однією з основних причин, чому вони відмовляються”, - сказав Дубров.

Читайте також: Степанов розповів, коли з’являється імунітет після COVID-щеплення

Також серед причин Дубров назвав те, що деякі фахівці надають неправильну інформацію щодо дослідження рівня імуноглобулінів перед вакцинацією.

“Жодних рекомендацій в розвинених країнах, рекомендацій ЦГЗ, МОЗ України, немає потреби проводити дослідження імуноглобуліну G перед вакцинацією та після неї. Ці дослідження проводяться тільки в тому випадку, якщо є певний науковий інтерес , тобто з точки зору практичної цього робити не потрібно”, - сказав Дубров.

За словами лікаря, вакцинація від COVID-19 унеможливлює смерть від важкого перебігу хвороби.

“Всі ці вакцини схвалені ВООЗ, мають високу ефективність щодо запобігання захворюванню. І що важливо, ефективність тих вакцин, які зареєстровані в Україні, щодо попередження тяжкого або критичного перебігу захворювання або смерті становить практично 100% . Навіть якщо людина вакцинована і має невеликий шанс захворіти на COVID-19, це практично унеможливлює тяжкий або критичний перебіг хвороби, а ми знаємо, що помирають хворі з тяжким перебігом коронавірусної хвороби”, - наголосив Дубров.

Він також зазначив, що зупинити зростання захворюваності можливо лише за допомогою вакцинації, та нагадав, що в Україні зареєстровані три вакцини: Covishield виробництва індійського Інституту сироватки крові, розроблена Оксфордським університетом та компанією AstraZeneca; вакцина виробництва Pfizer; вакцина "Коронавак" виробництва Sinovak.

Читайте також: В Україні COVID-19 поширюється із заходу на схід - Центр здоров’я

Як повідомляв Укрінформ, в Україні зафіксовано 1360 випадків повторного захворювання на COVID-19, за даними Центру громадського здоров'я інтервал між захворюваннями коливався у різних людей, від 2 до 8 місяців.

За добу в Україні COVID-19 лабораторно підтверджений у 7 893 випадках. Загалом з початку пандемії на коронавірусну хворобу в Україні захворіло 1 554 256 осіб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-