Степанов розповів, які вакцини Україна очікує у березні та квітні

Степанов розповів, які вакцини Україна очікує у березні та квітні

Ексклюзив
Укрінформ
До кінця березня Україна очікує на поставки 1,5 млн доз вакцини проти коронавірусу Covishield та 700 тис. доз вакцини Sinovac, у квітні - поставки 600-700 тис. доз від ініціативи COVAX та на 1,2 млн доз вакцини Sinovac.

Про це в інтерв'ю Укрінформу повідомив міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

«У нас найближчим часом є 1,5 млн доз вакцини Covishield, які ми повинні отримати, згідно з контрактом, до 31 березня. Є 700 тис. доз вакцини Sinovac, які ми повинні отримати теж у березні цього року. У квітні ми повинні отримати решту вакцин Sinovac, 1,2 млн доз, ми повинні отримати порядку 600-700 тис. доз від ініціативи COVAX», - сказав міністр.

Степанов повідомив, що також Україна перебуває на фінальних стадіях підписання інших договорів на постачання вакцин. За його словами, поставки вакцин за цими договорами розпочнуться відразу після підписання.

Читайте також: Степанов про вакцинацію в Україні: Побічну реакцію зафіксували у 0,5% випадків

«У нас ще підписано 10 млн доз вакцини Novavax. Думаємо, ми почнемо отримувати її у червні цього року», - додав Степанов. Також протягом травня-червня очікуються поставки щонайменше 1,4-1,5 млн доз вакцини за механізмом COVAX.

«Уряд Індії регулює експорт вакцин зі своєї країни. Він просто дає квоти на експорт. Зараз я звернувся із черговим листом щодо дозволу на експорт вакцини, прем’єр-міністр звернувся зі свого боку до прем’єр-міністра Індії, пана Моді, щодо експорту вакцин. Ми задіяли всі без виключення дипломатичні канали», - прокоментував Степанов процес узгодження поставок вакцин.

Читайте також: Київ і Вінниччина найближчі до «червоного» рівня – Степанов

Міністр наголосив, що зриви термінів поставки вакцин від коронавірусної хвороби спостерігаються по всьому світу. За його словами, про точну дату поставок чергових партій вакцин буде відомо за декілька днів до самої поставки.

Як повідомлялося, Україна має отримати в межах глобальної ініціативи COVAX 8 млн доз вакцини. Поставка першої партії вакцини Pfizer у кількості 117 тис. доз очікувалася в середині лютого.

23 лютого в Україну було доставлено 500 тис. доз вакцини Covishield, розробки Oxford/AstraZeneca, виробленої на потужностях Serum Institute. Поставки були здійснені через міжнародну закупівельну організацію Crown Agents.

Вакцинація проти COVID-19 в Україні розпочалася 24 лютого 2021 року. Вона відбуватиметься в п’ять етапів. На першому етапі вакцинують медичних працівників ковідних лікарень, бригади екстреної допомоги, співробітників лабораторій, що тестують на COVID-19, мешканців та персонал будинків для людей похилого віку і військових на фронті. Усі щеплення є добровільними й безоплатними. До 31 березня МОЗ розраховує отримати ще 1,5 млн доз вакцини Oxford/AstraZeneca.

Читайте також: Степанов про вакцинацію в Україні: Побічну реакцію зафіксували у 0,5% випадків

Також наприкінці 2020 року Україна уклала угоду на постачання 1,9 млн доз вакцини виробництва Sinovac Biotech. 10 березня МОЗ повідомило про реєстрацію вакцини китайського виробника Sinovac Biotech "Короновак". Очікується, що перша поставка цієї вакцини становитиме 700 тис. доз.

Повну версію інтерв'ю з міністром охорони здоров'я Максимом Степановим читайте незабаром на сайті Укрінформу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-