Степанов про вакцинацію в Україні: Побічну реакцію зафіксували у 0,5% випадків

Степанов про вакцинацію в Україні: Побічну реакцію зафіксували у 0,5% випадків

Укрінформ
В Україні на понад 62 тисячі щеплень від COVID-19 було зафіксовано 361 незначну побічну реакцію, з них 2 випадки потребували нагляду лікарів.

Про це в інтерв’ю Укрінформу повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

“На більш ніж 62 тисячі вакцинацій у нас всього була зареєстрована 361 побічна реакція - 0,5%. З яких тільки дві реакції потребували нагляду лікарів. В одному випадку це був початок анафілактичного шоку, алергічна реакція. І в одному випадку було підвищення температури протягом 2 діб, і лікарі вирішили, що треба спостерігати за цією людиною. Такі реакції можуть бути на будь-яку вакцину, це імунобіологічний препарат, тому в людини, якій притаманні алергічні реакції, таке може бути. 0,5% - це дуже мала кількість”, - зазначив Степанов.

Читайте також: Київ і Вінниччина найближчі до «червоного» рівня – Степанов

За його словами, власне півгодинне спостереження за пацієнтом після вакцинації необхідне саме для того, щоб вчасно виявити розвиток алергії.

“30 хвилин людина перебуває під наглядом. Тому що реакція негайного типу проявляється протягом 20-30 хвилин. Далі вже такої реакції не буде. Але таку реакцію дуже швидко купірують медичні працівники”, - пояснив міністр.

Читайте також: В Україні введуть локдаун, якщо понад 50% областей стануть «червоними» – МОЗ

Він додав, що решта реакцій, які були зафіксовані у щеплених від COVID-19 осіб, незначні. Це або підвищення температури, або головний біль, або почервоніння у місці введення вакцини.

Як повідомляв Укрінформ, вакцинація проти COVID-19 розпочалася в Україні 24 лютого. Станом на 15 березня першу дозу вакцини отримали 62 083 особи.

Читайте також: Весняні канікули у київських школах почнуться раніше

Повну версію інтерв'ю з міністром охорони здоров'я Максимом Степановим читайте незабаром на сайті Укрінформу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-