Після аудиту призупинили е-проєкт для ЗСУ, який розробляли чотири роки

Після аудиту призупинили е-проєкт для ЗСУ, який розробляли чотири роки

Укрінформ
Міністр оборони Андрій Таран своїм рішенням припинив фінансування розробки Єдиної автоматизованої системи управління ЗСУ “ДЗВІН-АСˮ після висновків аудиту.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Міноборони.

«Аудит “ДЗВІН-АСˮ, призначений Міністром оборони Андрієм Тараном, дійшов висновку, що існує ризик недосягнення мети створення даної дослідно-конструкторської роботи (ДКР). Зокрема, було встановлено факти невідповідності виготовленого дослідного зразка початковому технічному завданню та існування зауважень щодо створеного програмного продукту. Крім того, аудитом ідентифіковано ризик неможливості (недоцільності) подальшого використання результатів дослідно-конструкторської роботи та встановлено ризики в управлінні майна та коштів, що мають суттєвий вплив на досягнення мети створення ДКР», - йдеться в повідомленні.

Читайте також: ВМС України отримали дослідні зразки ракетного комплексу «Нептун»

Як зазначається, за висновками аудиторів, ризики втрати майна обчислюються сумою 550,7 млн грн, ще 263,7 млн грн – ризик завищення обсягів робіт внаслідок відсутності методики перевірки витрат на розробку програмного забезпечення та без фактичної перевірки військовим представництвом, 15,2 млн грн – ризик зайвого використання коштів, внаслідок надання дозволу замовником на закупівлю програмного забезпечення, яке фактично є зайвим у створенні програмного продукту, 3,9 млн грн – ризик завдання збитків, допущений через здійснення видатків на розробку робочої конструкторської документації, яка не знайшла свого відображення в ДКР.

Також встановлено неефективне використання коштів на суму 171,9 млн. грн., допущене внаслідок здійснення оплати за перенесення строків виконання робіт, здійснення додаткових видатків на оплату ПДВ, оплати витрат на коригування документації, оплати вартості ремонтно-монтажних робіт та передачі майна до Національного університету оборони України, яке використовувалось не за призначенням.

У пресслужбі також відзначили, що відсутність фінансових обмежень на реалізацію ДКР стало однією з причин збільшення її загальної вартості з 218,2 млн грн, визначених у техніко-економічному обґрунтуванні, до 624,6 млн грн. Станом на 14 грудня 2020 року загальні видатки за цією ДКР становили 580,1 млн грн.

Читайте також: Безпілотник з українським двигуном успішно пройшов чергове випробування в Туреччині

Службою внутрішнього аудиту Міністерства оборони також встановлено факти з ознаками перевищення повноважень колишнім керівником Управління розвитку автоматизації Збройних Сил України. Так, до деяких протоколів щодо змін в тактико-технічне завдання ДКР вносилася інформація, не погоджена з керівництвом Генерального штабу Збройних Сил України, а протокол, яким були внесені зміни до тактико-технічного завдання ДКР, був затверджений екс-посадовцем Управління розвитку автоматизації ЗСУ без відповідної довіреності від імені Міністерства оборони.

Зазначається, що за результатами аудиту Служби внутрішнього аудиту Міноборони дослідно-конструкторської роботи “ДЗВІН-АСˮ було визнано за доцільне, зокрема, Головнокомандувачу ЗСУ проаналізувати причини виявлених порушень, вжити заходів щодо усунення встановлених ризиків, винних посадових осіб притягнути до юридичної відповідальності. Департаменту внутрішнього аудиту Міністерства оборони було доручено поінформувати Територіальне управління ДБР міста Києва, Офіс Генерального прокурора, військову прокуратуру відповідно до територіальної юрисдикції та передати матеріали аудиту до Департаменту військової контррозвідки Служби безпеки України.

«До висновків за результатами роботи правоохоронних органів, зокрема, Державного бюро розслідувань, міністром оборони було припинено подальше фінансування даної роботи. Введення системи в експлуатацію до завершення розслідування є неможливим», - повідомили в пресслужбі.

В Міноборони також пообіцяли з метою попередження подібних ситуацій у ІІ кварталі 2021 року провести аудиторську перевірку усіх дослідно-конструкторських робіт у сфері інформаційних технологій. Відбудеться порівняння обсягу інвестованих коштів із реальними результатами виконаних робіт.

Міністерство оборони України також готове винести це резонансне питання на розгляд незалежних експертів та врахувати їхні рекомендації під час прийняття подальших рішень, повідомили в пресслужбі.

Раніше ЗМІ повідомляли, що на розробку системи управління ЗСУ було витрачено 4 роки і близько 600 млн грн бюджетних коштів, але аудит виявив багато вад і проблем.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-