Майже 50% українців гостро відчувають вплив збройного конфлікту на Донбасі

Майже 50% українців гостро відчувають вплив збройного конфлікту на Донбасі

Опитування
Укрінформ
Майже 50% українців гостро відчувають вплив збройного конфлікту в Україні на своє життя, 28% не відчувають особливого впливу.

Про це поінформували організатори соцдослідження «Думки та погляди населення України щодо збройного конфлікту на території України» під час презентації результатів опитування, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Дослідження було проведене за сприяння Представництва Президента України в АР Крим, проєкту ПР ООН «Права людини для України» та МЗС Данії і реалізоване Київським міжнародним інститутом соціології задля з’ясування суспільної думки щодо розбудови державної політики захисту прав людини в умовах збройного конфлікту на території України та подолання його наслідків.

Згідно з результатами дослідження, на запитання «Чи відчуваєте Ви особисто, що в Україні відбувається збройний конфлікт?» 48,9% респондентів відповіли, що відчувають дуже гостро, 17,9% - що відчувають, але їх це не стосується і 28,4% зазначили, що не відчувають особливого впливу конфлікту на своє життя.

Серед питань, які ставили громадянам усіх областей України, крім тимчасово окупованих територій, були такі: хто повинен виступити ініціатором створення плану дій держави з переходу від стану збройного конфлікту до миру? Чи має держава вживати заходів для підтримки та збереження зв’язків з мешканцями непідконтрольних територій? Якщо звільнення непідконтрольних уряду територій відбудеться завтра, які першочергові кроки мають бути зроблені державою?

За результатами опитування, 54% українців вважають, що план дій держави з переходу від стану збройного конфлікту до миру треба розробляти вже зараз, щоб бути готовими до процесів деокупації. Майже 14% (13,7%) вважають, що треба розробляти після підписання мирних угод, а 11,5% - після деокупації території України.

Ініціатором створення такого плану має виступати Президент, переконані 46,2% респондентів. Крім того, 74,6% респондентів переконані, що держава має забезпечувати максимальний доступ до державних послуг і створювати умови для міжособистісного спілкування.

Особливо показовими, вважають організатори дослідження, є відповіді на запитання щодо першочергових кроків, які має зробити держава після звільнення непідконтрольних територій.

Так 37,2% респондентів, вважають, що спочатку треба притягнути до відповідальності тих, хто вчинив тяжкі злочини під час конфлікту, 34,2% українців очікують відновлення інфраструктури та житла у повернених регіонах, 28% - повернення роботи органів державної влади, 26% - проведення виборів до органів місцевого самоврядування, 19,6% - притягнення до відповідальності тих, хто співпрацював з адміністраціями непідконтрольних уряду України територій, 18,7% - повернення ВПО на звільнені території, 9,4% очікують створення особливих економічних умов на повернутих територіях, 7,3% - відновлення роботи банківської сфери та бізнесу.

Читайте також: Українці найбільше довіряють армії, волонтерам і церкві

Опитування відбувалося в усіх областях України, крім тимчасово окупованої території – Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, окремих районів Донецької та Луганської областей, і реалізовувалось методом CATI (телефонні інтерв’ю з використанням комп’ютера) на основі випадкової вибірки номерів мобільних телефонів дорослих віком від 18 років. Загалом було зібрано та опрацьовано 2000 анкет.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-