В Європі вакцину AstraZеneca не заборонили, а призупинили використання — імунолог

В Європі вакцину AstraZеneca не заборонили, а призупинили використання — імунолог

Відео
Укрінформ
В країнах ЄС не забороняли до використання вакцину AstraZeneca, наразі йде перевірка повідомлень про появу у щеплених осіб тромбозів. Загалом на 17 млн доз вакцини AstraZeneca в Європі лише 37 сигналів про такі випадки.

Про це в інтерв’ю з медичним експертом ЮНІСЕФ Катериною Булавіновою, яке транслювалося у Фейсбуці, сказав лікар-імунолог, член Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики Федір Лапій, передає Укрінформ.

“Не заборонили. Деякі країни призупинили використання окремої серії. Ця серія зайшла в країни європейської співдружності, європейської економічної зони в кількості 1 млн доз. І ця серія ввійшла в 17 країн ЄС або європейської економічної зони. Після того, як були отримані сигнали, деякі країни призупинили серію, а деякі країни, можливо мали лише одну єдину серію, тож вони призупинили використання вакцини, виготовленої від компанії АстраЗенека. Чому прийняли таке рішення — це звичайна практика, якщо, наприклад, з’являється ті чи інші сигнали і це в першу чергу є занепокоєння від суспільства. Говорять, давайте ми зараз призупинимо, почекаємо пару днів, вивчимо історію хвороби і приймемо рішення продовжувати/не продовжувати. Я думаю, що за пару днів, ми почуємо новину що всі ці країни, які на сьогодні призупинили використовувати або конкретну серію, або конкретну вакцину, без прив’язки до серії, вони дозволять ці вакцини використовувати”, - розповів Лапій.

Він зауважив, що всі ці повідомлення пов’язані з сигналами про появу тромбозів у низки людей, які були вакциновані від COVID-19.

“Якщо говорити про тромбози, які були зареєстровані, станом на 9 березня, на 17 млн доз вакцини AstraZeneca було отримано 37 сигналів. Наприклад, людина могла бути вакцинована, через 5 днів, 10, 28 днів після стався тромбоз. Це серйозна подія, якщо вона призводить до госпіталізації чи смерті, яка підлягає реєстрації. На 17 млн доз вакцини AstraZenecа в Європі було зафіксовано 37 сигналів, без прив’язки до причинно-наслідкового зв’язку, лише часовий зв’язок”, - сказав Лапій.

Як додала Катерина Булавінова, отримання 37 сигналів не означає, що несприятливі події відбулися через вакцину.

“Збіг по часу різних речей у групи людей, яким проводиться ковід-вакцинація, які відповідно дорослі, може бути пов’язано з чим завгодно, наприклад, з інфарктом, інсультом, який у них відбувся, віднайденням ще чогось”, - сказала експерт ЮНІСЕФ.

Також за словами Лапія, у людей, які перехворіли на COVID-19, може бути підвищений ризик тромбоутворення.

За словами експерта, якщо брати до уваги, що на 17 млн доз вакцини було лише 37 повідомлень, то користь від вакцинації перевищує ризики.

Водночас за словами лікаря, тромбоз від вакцинації з біологічної точки зору неможливий, а от тромбоз на фоні захворювання на COVID-19 з'являтися може.

Читайте також: Три європейські країни призупиняють використання COVID-вакцини AstraZeneca

Як повідомляв Укрінформ, за інформацією Міністерства охорони здоров'я, Європейська медична агенція не підтвердила залежність випадків тромбозу від вакцинації.

Фото: scanpix

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-